Bij BredaMantelzorg kunnen alle mantelzorgers terecht. Het maakt niet uit voor wie je zorgt, wat de ziekte of beperking is of hoeveel tijd je aan mantelzorgen besteedt.

We hebben allerlei ondersteuningsmogelijkheden. We organiseren gratis workshops, interessante lezingen, mantelzorggroepen en andere activiteiten. Deze vind je in de agenda. Je bent van harte welkom om hierbij aan te sluiten.

Soms weet je als mantelzorger niet precies waar je behoefte aan hebt of wat jou zou helpen. Of weet je het wel, maar lukt het niet om het te organiseren. Onze coördinatoren mantelzorgondersteuning gaan graag met je in gesprek. Zo kijken we samen naar welke behoefte jij hebt en welke ondersteuning bij jou past.

Aandachtsgebieden

Onze coördinatoren hebben een achtergrond als maatschappelijk werker, psycholoog, mantelzorgmakelaar of wijkverpleegkundige. Sommige ziektebeelden, beperkingen of situaties komen veel voor en vragen iets anders van jou als mantelzorger. We hebben daarom meer kennis opgebouwd van mantelzorgen in deze situaties. Dit zijn de volgende aandachtsgebieden:

We hebben daarnaast veel ervaring met jonge mantelzorgers. Maar neem gerust contact op als er bij jou iets anders speelt.

Aanbod

De volgende mogelijkheden bieden wij aan om mantelzorgers te ondersteunen:

Het ziektebeeld of de beperking van de zorgvrager is hierbij niet belangrijk, het gaat om jou als mantelzorger. Hieronder lees je wat deze mogelijkheden inhouden.

Methode BordjeVol

Als mantelzorger heb je veel taken. Zelf weet je waarschijnlijk niet eens hoeveel je echt doet. De methode BordjeVol kan jou hierbij helpen.

Door BordjeVol weet je:

  • welke activiteiten je energie kosten en waarvan je energie krijgt;
  • welke veranderingen er nodig zijn om weer meer energie te krijgen;
  • hoe je die veranderingen bereikt.

Het BordjeVol gesprek doen we samen aan de hand van werkbladen en kaarten met mantelzorgtaken. Dit is gratis en duurt ongeveer 2 uur. Samen maken we een plan van aanpak. En bespreken we wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan.

Methode Mijn Positieve Gezondheid

Gezondheid is meer dan niet-ziek zijn. Want volledig gezond of volledig klachtenvrij is bijna niemand. Werken aan positieve gezondheid betekent dat je kijkt hoe je de dingen die je voor je kiezen krijgt, beter aankunt. Zodat je je veerkrachtig en energiek voelt. Zeker voor jou als mantelzorger is dat belangrijk.

Door Mijn Positieve Gezondheid:

  • weet je hoe het met jouw gezondheid en veerkracht gaat en wat jij belangrijk vindt;
  • wat jij wilt veranderen;
  • hoe je die veranderingen bereikt.

Je vult zelfstandig een vragenlijst in. Met deze vragenlijst krijg je inzicht in wat je nodig hebt om je gezonder en veerkrachtiger te voelen. De vragen gaan over onderwerpen als kwaliteit van leven, meedoen, zingeving en hoe goed je in je vel zit. Jouw uitkomst van de vragenlijst bespreken we samen. Dit is gratis en duurt ongeveer twee uur. Samen maken we een plan van aanpak. En bespreken we wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan.

Methode Steun bij verlies

Veel mantelzorgers krijgen te maken met verlies. Bijvoorbeeld doordat degene voor wie je zorgt overlijdt. Maar ook verlies van gezondheid door ziekte of een ongeval. Of omdat je door ziekte van je partner je toekomstplannen bij moet stellen. Ook dat is een verlies.

Ook als degene voor wie je zorgt naar een verpleeghuis gaat, kun je als mantelzorger soms even niet meer weten hoe je verder moet. Je maakt dan een rouwproces door. Sommige mensen pakken de draad van het leven weer goed op, anderen kost het meer moeite. Mensen in je omgeving gaan door. Terwijl jij na maanden nog behoefte hebt aan een luisterend oor. Dan kan het fijn zijn om met iemand te praten.

BredaMantelzorg heeft vrijwilligers opgeleid die je een luisterend oor bieden. Ze geven je met individuele gesprekken een steuntje in de rug en helpen je graag weer op weg.

Door Steun bij verlies:

  • voel je je vrij om (weer) met aandacht stil te staan bij jouw rouwproces;
  • onderzoek je wat jou helpt om met je verlies om te gaan;
  • heb je het gevoel dat je weer verder kunt.

Lotgenotencontact

Lotgenoten begrijpen wat jij doormaakt. Ze weten vaak al wat je bedoelt zonder dat je veel hoeft uit te leggen. Dat komt omdat ze zelf in een soortgelijke situatie zitten. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent. Alleen al het gevoel van herkenning kan je heel blij maken en je kunt ook veel van elkaar leren. Misschien heeft iemand anders wel een oplossing voor jouw probleem of kunnen jullie daar samen over nadenken.

Er zijn verschillende redenen denkbaar om lotgenoten op te zoeken:

  • ​Je wilt informatie
  • Je zoekt emotionele ondersteuning
  • Je zoekt herkenning en erkenning

Lotgenotencontact is vaak ook gewoon leuk. Je ontmoet mensen die in een zelfde situatie als jij zitten of hebben gezeten. En de bijeenkomsten kunnen heel gezellig en luchtig zijn. Ontdek hoe fijn het kan zijn om je verhaal te delen met mensen die je begrijpen.

We hebben momenteel verschillende lotgenotencontactgroepen/ontmoetmomenten:

Inzet van een vrijwilliger

Een vrijwilliger neemt gedurende een afgesproken tijd de zorgtaken van je over over. Soms is dat wekelijks, soms om de week of eens per maand. Net wat er nodig en mogelijk is. Ook als er niemand anders thuis is, kunnen vrijwilligers ondersteuning bieden bij de zorg. Dit geeft jou de mogelijkheid om even iets anders te doen. Denk aan rustig boodschappen doen, een hobby of sportactiviteit, wandelen of afspreken met iemand om bij te praten. Zo kun jij de zorg langer volhouden en voorkom je overbelasting.

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.