Nieuws

20 jaar vrijwilligerswerk: graag en met liefde gedaan!

10 december 2015

Zuster Theodata ontvangt ons hartelijk in haar gezellige woonkamer vol bloemen, foto’s en allerlei snuisterijen. Twintig jaar heeft ze als vrijwilliger al haar energie en toewijding gegeven binnen de vrijwillige hulpdienst van StiB (nu aandachtsgebied chronisch zieken).

De vraag van de mensen die haar nodig hadden stond steeds centraal. Hierdoor was het werk dat ze deed erg gevarieerd: winkelen, wandelen, een praatje maken met mensen die weinig sociale contacten hebben. Maar ook praktische activiteiten zoals de krant voorlezen, kleding verstellen, helpen in de tuin of waken bij een zieke persoon. Niets was haar te veel en ze kijkt dan ook met voldoening terug op deze twintig jaar vrijwilligerswerk. "Ik heb het graag en met liefde gedaan.”

Dienstbaar zijn
In haar vrijwilligerswerk voor StiB speelt haar geloof, en met name het uitdragen van de evangelische boodschap, een grote rol. Drieëntwintig jaar geleden besloot ze het leven binnen het klooster te verruilen voor het zelfstandig wonen. Waar kon ze zich beter dienstbaar maken dan tussen de mensen die haar nodig hadden. Het helpen van mensen, het geven van liefde vormen de drijvende kracht achter haar vrijwilligerswerk. Ze ervaart de liefde die ze terugkrijgt van de mensen die ze helpt als een grote beloning.

Dat het vrijwilligerswerk van StiB erg belangrijk is en altijd zal blijven moge blijken uit haar uitspraak: “er wachten nog zoveel mensen op je.”

Liefde, trouw en humor
Als haar gevraagd wordt wat de drie kernwoorden vormen van haar vrijwilligerswerk geeft ze aan: liefde, trouw en humor. En het is die humor die haar altijd op de been heeft gehouden. Ook in tijden dat het misschien eens wat minder goed met haar ging.

Op humoristische wijze vertelt ze ons hoe ze op een voor vrijwilligers georganiseerde feestavond in het Chassé-theater door loting een meet-and-greet met Frans Bauer heeft gehad. De cd die ze die avond van hem ontving werd thuisgekomen tot in de late uurtjes beluisterd.

Actief zijn en blijven
Dat ze nog steeds actief in de wereld staat blijkt o.a. uit het feit dat ze via e-mail contact met vrienden en kennissen onderhoudt. Verder tuiniert ze al veertien jaar met veel plezier in haar volkstuin. Ze geeft ook aan dat ze in de toekomst graag haar vrijwilligerswerk voor StiB wil voorzetten als incidenteel oproepkracht. Aan het einde van ons bezoek neemt ze dankbaar de bloemen en de attentie in de vorm van een mooi beeldje t.g.v. haar 20-jarig jubileum in ontvangst. Ze besluit met een passende omschrijving van zichzelf: “Zuster Weltevree”.

Ook vrijwilliger worden?

Een vrijwilliger is onmisbaar. Is vrijwilligerswerk in de zorg bij mensen thuis misschien iets voor jou? Kijk eens voor de mogelijkheden in onze vacaturebank. Wil je graag een vrijblijvend gesprek: bel ons op 076 – 750 32 00 of stuur een berichtje naar info@stib-breda.nl

Tekst: Hans Lokhoff

ga terug naar nieuwsoverzicht
Zuster Theodata webversie2 Zuster Theodata webversie
Disclaimer Design door BuroPARK