Nieuws

"Je denkt dat je de enige bent, maar dat is niet zo"

16 juni 2016

Zelfstandige ondersteuningsgroep dementie:

Wij luisteren naar elkaar

Vijf personen die bij Steunpunt informele zorg Breda (StiB) de cursus “Ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie” hadden gevolgd, besloten na afloop ervan elke zes weken bij elkaar te komen. Tijdens de ontmoetingen kan iedereen zijn verhaal kwijt. Ervaringen, problemen, praktische zaken maar ook de mooie momenten van heden en verleden komen aan de orde. Luisteren naar elkaar en emoties delen, zijn een rode draad in het contact. “Hier bespreek je dingen die je niet zomaar met anderen deelt.” Als mantelzorger voor een partner met dementie zijn er veel overeenkomsten in wat deze mensen hebben meegemaakt. Het is herkenbaar en daardoor is er een sterk gevoel van saamhorigheid.

Ik heb veel van deze groep geleerd

Deze ondersteuningsgroep heeft grote waarde voor de deelnemers. Wie met vragen zit, kan rekenen op meedenken door de anderen. Er worden praktische zaken besproken en ideeën uitgewisseld. Beter met emoties leren omgaan en meer begrip krijgen voor de partner zijn belangrijke onderwerpen van gesprek. Door erover te praten kunnen de mantelzorgers veel van elkaar leren. Het is van groot belang om te leren ontdekken wat er allemaal nog wel samen met de partner kan. Dit samen zoeken en ontdekken zorgt ervoor dat de mantelzorger zich gesteund voelt. “Ik heb veel van deze groep geleerd. Het heeft me sterker gemaakt, ik kan de situatie thuis beter aan.”

Ik zou het gaan missen

Ook na het overlijden van enkele partners zijn de leden van de ondersteuningsgroep elkaar trouw gebleven. Het delen van verdriet en rouwverwerking zijn wezenlijke onderdelen van de bijeenkomsten geworden. Men blijft elkaar tot steun, zowel op geestelijk vlak als bij praktische zaken. “Wij zijn vrienden geworden door de mantelzorg.” Deze ondersteuningsgroep van lotgenoten heeft ertoe bijgedragen dat deze vijf personen hebben ervaren dat ze er niet alleen voor staan.

Bent u ook mantelzorger en kunt u ondersteuning gebruiken? Kijk eens op www.stib-breda.nl of neem contact met ons op via 076 – 750 32 00 of info@stib-breda.nl.

ga terug naar nieuwsoverzicht
werkgroep dementie_4
Disclaimer Design door BuroPARK