Nieuws

Mantelzorger van de maand: Hans Rieff

18 december 2014

Hans: “Ans vindt het heerlijk om er op uit te gaan. De lunchbon van Hotel Merlinde komt dus goed van pas.”

Op een stralende maandagochtend is StiB te gast bij Hans en Ans Rieff. “Geen mooiere manier om de week te beginnen, dan in het zonnetje gezet te worden als ‘Mantelzorger van de Maand’,” zegt Ingrid Gerretse, coördinator dementie bij StiB. Het bloemetje is voor Hans. Hij zorgt al jaren vol geduld en liefde voor zijn vrouw, die lijdt aan Alzheimer. We worden hartelijk ontvangen en het stel is zichtbaar ontroerd door deze aandacht. Bij een kop koffie vertelt Hans hun verhaal.

De diagnose

“Toen Ans 56 was, zijn haar klachten begonnen. Karien, een zus van Ans, gaf aan dat ze zo vaak dezelfde verhalen vertelde. Eerst wuifden we haar bezorgdheid weg. Maar toen ook onze oudste zoon aangaf dat hij zich zorgen maakte, zijn we naar de huisarts gestapt die ons naar de specialist doorverwees. De neuroloog stelde de diagnose Alzheimer. Dat gaf een schok, maar tegelijkertijd opluchting. Voor een second opinion zijn we nog naar dokter Scheltens van het Alzheimercentrum van de VU in Amsterdam geweest en daar werd de diagnose bevestigd. De diagnose gaf een verklaring voor haar gedrag en maakte dat je je milder gaat opstellen.

Uitstapjes

Hans: “Ans vindt het heerlijk om er op uit te gaan. De lunchbon van Hotel Merlinde komt dus goed van pas.” De artsen zeggen dat het voor haar belangrijk is leuke dingen te doen. Dus dan gaan we een dagje naar Maastricht of Antwerpen en zolang nog het kan: op vakantie! We maken uitstapjes met haar zus Elly en haar man, zij zijn een grote steun voor ons. De rest van de week gaat Ans naar dagbesteding ‘de Vlindertuin’ waar ze geheugenspelletjes doet en allerlei activiteiten onderneemt.

De steun van StiB

We zijn heel blij dat we in contact zijn gekomen met Ingrid Gerretse van StiB. Het klikt tussen ons. Ik kan bij haar terecht voor advies en informatie. Eerst kwam er vanuit StiB elke woensdag een buddy. Maar na verloop van tijd bleek een paar uur ondersteuning niet meer voldoende, omdat Ans niet meer alleen kon zijn. De kans bestaat dat ze op pad gaat en verloren loopt. Mede dankzij StiB gaat Ans sinds maart 2012 naar een fijne dagbesteding, waar ze met heel veel liefde wordt omringd door Marianne en haar team. Nu stevenen we langzaam af op een situatie waarin het voor Ans niet meer mogelijk om thuis te blijven wonen. Het is fijn om samen met StiB te kunnen kijken naar de mogelijkheden van de juiste zorg voor Ans. Dat maakt de zorg draaglijker.

Ook mantelzorger van de maand worden?

Mantelzorger zijn is soms een zware taak. Graag zetten we daarom elke maand een mantelzorger in het zonnetje. Bent of kent u iemand die langdurig zorgt voor een ander? Geef hem of haar dan op via info@stib-breda.nl en wij komen langs met een mooi boeket en een leuk presentje namens Hotel Merlinde.

ga terug naar nieuwsoverzicht
mantelzorger van de maand Hans Rieff 2014
Disclaimer Design door BuroPARK