Nieuws

Mantelzorgers van de maand

15 mei 2015

“Dat doen ze goed”, dat zegt mevrouw Konings, de terminaal zieke moeder van Marion en Thea. Haar dochters zorgen ervoor dat het hun moeder aan niets ontbreekt. Samen met hun gezin en nog vele anderen zijn zij er voor hun moeder, om haar laatste fase van haar leven zo prettig mogelijk te maken. Brigitte Engwegen, coördinator vrijwillige palliatieve terminale zorg (VPTZ), wilde beide dochters bedanken met een bloemetje en een lunchbon van Zorghotel Merlinde.

Marion en Thea passen zich als mantelzorger helemaal aan; koken eten, doen het huishouden, geven lichamelijke verzorging, blijven slapen, maken een oppas-rooster, ook voor hun gezin, hun fulltime werk, opname van zorgverlof, inzet van kinderen, vriendinnen en vrijwilligers. De feedback die ze van iedereen krijgen, steunt de dochters enorm. Eer is altijd goed overleg en als iemand niet kan dan springt de ander in. Zo is er altijd iemand bij moeder die bijna de hele dag op bed ligt. Ook de inzet van de vele vrijwilligers hierbij wordt erg gewaardeerd.

Betrokkenheid
Sinds 2008 is moeder ziek en sinds 2012 werd zij bedlegerig met de mededeling dat zij niet meer te helpen was en dat het langzaam achteruit zou gaan. Met het bed in de huiskamer ligt moeder het merendeel van de dag zo comfortabel mogelijk, te rusten met uitzicht op de tuin. Er staat een tv en prettige stoelen voor de bezoekers die geregeld een kort praatje komen maken. De zussen doen daar zoveel mogelijk huishoudelijke taken, dichtbij moeder, zodat ze haar daarbij kunnen betrekken. Als het een goeie dag is, gaan ze met moeder ergens heen voor een kopje thee, wat drinken op een terrasje en soms met de rolstoel naar het kerkhof.

Strijdlustig
In september 2013 werd hun vader ernstig ziek en in januari 2014 is hij overleden. Beide dochters vonden dit een zeer heftige periode. Daarbij was het afschuwelijk dat moeders blokzorg wegviel en zij moesten gaan knokken bij instanties vanwege de nieuwe regelgeving. Dat maakte hen strijdlustig, terwijl ze hun energie liever aan moeders verzorging wilden geven.

Zoals vroeger
Bij de geboorte zorgt de navelstreng ervoor dat ouders voor hun kinderen zorgen. Thea en Marion vinden het daarom ‘normaal’ dat zij nu, andersom, als kinderen voor hun ouders kunnen zorgen. De manier waarop is vanzelfsprekend, wel zwaar, maar het is niet echt een opoffering.

Moeder is zo trots op haar dochters, hoe ze alles regelen. Dat vindt ze prachtig en geeft haar zoveel rust. Binnenkort gaat buiten alles groen worden en komt de kleur terug in de tuin. Vogeltjes bouwen hun nestje en de zon wordt warmer en krachtiger. Nu het lente wordt proberen de dochters nog zo veel mogelijk te genieten van het samenzijn met hun moeder.

ga terug naar nieuwsoverzicht
fam Konings Prinsenbeek (2)
Disclaimer Design door BuroPARK