Nieuws

Wethouder Haagh in gesprek met

03 september 2015

Breda telt ruim 28.000 mantelzorgers die op verschillende manieren zorgen voor een partner, familielid of goede buur. Mede door hun inzet kan de samenleving goed functioneren. Sterker nog, de samenleving kán niet zonder mantelzorgers. Om het verhaal van mantelzorgers onder de aandacht te brengen, gaat Miriam Haagh, verantwoordelijk wethouder voor Zorg en daarmee voor de ondersteuning aan mantelzorgers, maandelijks met één van hen in gesprek. Deze maand was Miriam te gast bij Naima Oum.

“Wat mij betreft mag je mantelzorg gewoon verplichten”

Naima Oum (38) is alleenstaande moeder van een dochter van 11. Toen Naima’s vader ziek werd, heeft ze haar baan als maatschappelijk werker in Rotterdam opgezegd en trok ze – destijds zwanger van haar dochter - tijdelijk in bij haar ouders. Zo kon ze haar vader bijstaan en dicht in zijn buurt zijn tot hij overleed. Haar moeder woont nog steeds in Rotterdam en regelmatig pendelt Naima met het openbaar vervoer heen en weer om ook voor haar te zorgen. Omdat haar moeder niet kan lezen en schrijven, komen daar ook de administratieve taken bij.

“Ik ben geboren in Rotterdam, maar mijn roots liggen in Marokko. Vanuit de islam is het heel normaal dat je voor elkaar zorgt wanneer dat nodig is. Ongeacht welk geloof iemand heeft of wie hij of zij is. Dat doé je gewoon,” valt Naima met de deur in huis.

Geen woord
“Als kind al zorgde ik voor mijn familie. Toen ik in Rotterdam als maatschappelijk werker aan de slag ging, kwam ik in contact met mensen van verschillende nationaliteiten. Ook met mantelzorgers. Toen realiseerde ik mij dat ik me nooit mantelzorger heb gevoeld. Sterker nog, in onze cultuur hebben we daar niet eens een woord voor. ”

Nuttig
Een gewelddadig huwelijk zorgde ervoor dat Naima drie jaar geleden moest vluchten uit Rotterdam. Zo kwam ze via een aantal omzwervingen in Breda terecht. “Ik wilde heel graag iets nuttigs doen. Voor mezelf en voor de maatschappij. Inmiddels geef ik sportlessen aan vrouwen van verschillende nationaliteiten. Ook kwam ik bij StiB (Steunpunt informele zorg Breda) terecht en daar werk ik nog steeds als begeleider van met name niet-westerse mantelzorgers.”

Drempel
Miriam Haagh vraagt of Naima vanuit haar rol bij StiB weet waar niet-westerse mantelzorgers tegenaanlopen. Naima: “Dat is vooral het anders denken over mantelzorg. Zorgen voor elkaar is heel normaal en de drempel om daar hulp bij te vragen ligt erg hoog. En áls je dat dan durft, laat je niet het achterste van je tong zien; je wilt niet klagen en vooral niet ondankbaar lijken.” Naima is kritisch: “Bij StiB ben ik de enige niet-westerse medewerker. En dat is niet bepaald een afspiegeling van de maatschappij. Maar, het is wel heel belangrijk om ook de groep niet-westerse mantelzorgers bekend te maken met verschillende vormen van ondersteuning. Juist omdat ze er zo moeilijk zelf om vragen.

Keukentafelgesprek
Omdat niet-westerse mantelzorgers moeilijk hulp vragen en zich meestal niet makkelijk uiten, kun je volgens Naima vraagtekens zetten bij de uitkomst van keukentafelgesprekken met deze groep mantelzorgers en diegenen die zorg nodig hebben. “Hoe efficiënt en effectief het in de Nederlandse cultuur ook lijkt om hen bij elkaar aan tafel te zetten, in niet- westerse culturen werkt dat niet. Zo zal een mantelzorger in het bijzijn van diegene die zorg nodig heeft niet toegeven de zorgtaak zwaar te vinden. Want dat zou zomaar op klagen kunnen lijken. En diegene die zorg nodig heeft zal op zijn beurt niet uitspreken wat er nog meer nodig is. Gewoon om te voorkomen dat hij ondankbaar lijkt.” Als je een keukentafelgesprek ook voor hen écht laagdrempelig wilt maken, moet je de gesprekken apart voeren. En een aantal gesprekken achter elkaar. Simpelweg omdat vertrouwen krijgen tijd nodig heeft.”

Tips
Naima heeft nog een duidelijke tip voor de gemeente: “Wat mij betreft mag je mantelzorg gewoon verplichten wanneer iemand in een uitkeringssituatie zit. Valt mij op dat er hier vooral over gepraat wordt, terwijl we het gewoon moeten doen. Verplichten klinkt niet leuk en zal weerstand oproepen. Maar, het is wel nodig. En leuk wordt het vanzelf. Omdat het goed is voor jou als mens en voor jouw wijk. Je doet ervaring en belangrijke contacten op. En misschien krijg je er wel een baan door en raak je uit je uitkeringssituatie. Alleen maar voordelen dus.”

*****

Meet & Eat
Op zaterdag 19 september organiseert het P(articipatie)-team samen met StiB (Steunpunt voor informele zorg Breda) de tweede Meet & Eat voor mantelzorgers die hun roots in een andere cultuur hebben. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 17.30 uur in Zorgcentrum De IJPelaar, Overakkerstraat 101. Wethouder Haagh verzorgt de opening, StiB en P-team vertellen wat zij voor u (of u voor hen) kunnen/kunt betekenen en mantelzorgers delen ervaringen. De avond is inclusief een informeel (halal) 3-gangendiner, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Komt u ook? Meld u dan voor 12 september aan via e-mail: info@pteambreda.nl of 06 393 317 00. Zie voor meer informatie: www.pteambreda.nl

ga terug naar nieuwsoverzicht
Naima Oum webversie
Disclaimer Design door BuroPARK