menu menu

Arie: 'De dagbesteding geeft mij rust'

Lees voor

Zeven jaar geleden kreeg de vrouw van Arie (77) de diagnose dementie. In het begin ontwikkelde de ziekte zich langzaam. De laatste jaren wordt het voor Arie moeilijker om ermee om te gaan. Arie: “Mijn vrouw Elizabeth (80) begrijpt steeds minder. Ook vergist ze zich vaker en weet ze niet welke dag het is. Mij herkent ze gelukkig nog wel. Ook onze dochter herkent ze, al weet ze niet meer waar zij woont.” Arie probeert het leven met zijn vrouw zo goed mogelijk te organiseren.

Verlichting
Sinds kort gaat Elizabeth twee keer per week naar dagbesteding. “Dat geeft mij verlichting”, vertelt Arie. “Als we samen thuis zijn, wil ze steeds met mij mee. Dat is niet altijd mogelijk. Ze kan wel een uurtje alleen thuis blijven, maar niet veel langer. Eerst wilde mijn vrouw niet naar de dagbesteding. Daarom zijn we samen gaan kijken. Het klikte goed. Inmiddels gaat ze er graag heen. Ze vraagt wel steeds wat ze gaat doen, maar gaat zonder moeite mee en komt enthousiast weer thuis.”

Iets voor mezelf doen
Voor Arie zijn deze dagen een kans om zich te ontspannen: “Ik heb dan even rust. Ik ga boodschappen doen of doe iets voor mezelf, zoals wandelen met een buurman.” Met deze buurman had Arie jaarlijks een wandelvakantie en maakte hij grote reizen. Afgelopen zomer hebben we nog acht dagen gewandeld in Ierland. Toen is mijn vrouw bij mijn dochter gebleven. Maar de langere reis naar Tibet die ik nog wilde maken, zal waarschijnlijk niet meer lukken.”

Veel overnemen
Arie geeft aan dat zijn vrouw steeds minder zelf kan. “Koken of de was doen, lukt haar niet meer. Mijn dochter woont op afstand, maar komt regelmatig om te helpen. Een overbuurvrouw kookt elk weekend voor ons. Toch stapelen mijn werkzaamheden zich op, omdat ik veel van mijn vrouw moet overnemen. Ik maak me ook zorgen, bijvoorbeeld over wat we moeten doen als er met mij iets gebeurt. Ik probeer vooruit te denken en alvast dingen te organiseren voor als thuis wonen niet meer gaat.”

Contact met anderen
Arie: “Ik raad andere mantelzorgers aan om een eigen hobby te hebben en te blijven ontspannen. Ook is het goed om samen ontspannende dingen te doen, zoals wandelen. Dat doen mijn vrouw en ik graag.” Verder vindt Arie contact met andere mantelzorgers fijn en nuttig. Hij gaat regelmatig naar mantelzorggroepen en andere bijeenkomsten van StiB om mantelzorgers te ontmoeten. Daar vindt hij herkenning en kan hij zijn vragen kwijt. “Ik word er goed opgevangen en vind er een luisterend oor.”

Mantelzorgers: ontmoet elkaar
Vaak voelen mantelzorgers van mensen met dementie zich alleen in de zorg voor hun naaste. Terwijl veel mantelzorgers met dezelfde vragen en onzekerheden te maken hebben. Het samen delen van ervaringen, dilemma’s en tips, helpt. Daarom zijn er in Breda mantelzorggroepen om andere mantelzorgers te leren kennen.

Terug naar bibliotheek
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Kenmerken

  • Dementie
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap