menu menu

Carola: 'Verhuizen bleek de beste oplossing'

Lees voor

De moeder van Carola verhuisde bijna een jaar geleden van Zoetermeer naar Breda. Moeder Marja (73 jaar) woont nu met veel plezier in Thebe de IJpelaar. Voor Carola een hele zorg minder.

Marja ging jarenlang ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Dan lag ze weer in Zoetermeer in het ziekenhuis, dan weer in Rotterdam. Haar dochter Carola woont in Breda. Carola: “Na mijn werk reed ik vaak dagelijks naar mijn moeder om er voor haar te zijn, maar door de afstand was dat een hele opgave. Werk, gezin, en de zorg voor mijn moeder, ik voelde me constant schuldig omdat het me maar nauwelijks lukte alle ballen hoog te houden.”

Verhuisd naar Breda
Toen er een appartement vrijkwam in Thebe de IJpelaar maakten moeder en dochter de keuze om naar Breda te verhuizen. Dat bleek een enorm goede beslissing. Carola: “Omdat mijn moeder nu op loopafstand woont, kan ik gewoon even een kopje koffie bij haar gaan drinken en de kinderen kunnen langs gaan wanneer ze willen. Het leven is veel gemakkelijker geworden. Er is letterlijk een hele zorg van mij afgevallen en onze tijd samen heeft aan kwaliteit gewonnen.”

Schuldgevoel verdwenen
Carola voelt zich nu eigenlijk geen mantelzorger meer. “Altijd maar dat schuldgevoel, dat breekt je op. Ik had nooit het gevoel dat ik het goed deed.” Het schuldgevoel is nu eindelijk helemaal verdwenen: “Mijn moeder heeft het naar haar zin in Breda, ze heeft veel sociale contacten en wij wonen om de hoek. Ik heb nu veel meer tijd. Ik ben nu weer gewoon een dochter die voor haar moeder zorgt, net als mijn moeder vroeger voor mij zorgde, dat voelt heel erg goed.”

Zo makkelijk mogelijk
Een tip wil Carola dan ook meegeven aan andere mantelzorgers: “Zoek naar oplossingen die het je zo makkelijk mogelijk maken. Zorgen voor ouders of partners doe je vaak naast werk en gezin. Dat is heel zwaar. Als je jezelf op de een of andere manier kunt ontlasten, doe dat dan. Je leven wordt er beter van.”

In quarantaine
Onlangs ging de afdeling waar Marja woont tien dagen in quarantaine vanwege het coronavirus. Gelukkig mocht Carola als mantelzorger wel de boodschappen voor haar moeder doen. In de eerste lockdown kon dat niet, en zagen moeder en dochter elkaar slechts vanaf het balkon. “Ik hoop dat we dat nooit meer mee hoeven te maken.” Inmiddels is de quarantaine weer opgeheven.

Zorguren zijn nu kwaliteitsuren
Mocht Marja’s geheugen achteruitgaan, dan kan ze in Thebe de IJpelaar blijven wonen. Ook dat is een geruststelling voor Carola. Zij ziet de toekomst dan ook heel positief. “Voor onze situatie bleek verhuizen de beste oplossing. Zorguren zijn nu kwaliteitsuren met mijn moeder, daar ben ik nog iedere dag blij mee!”

Tekst: Yvonne Vlaskamp
Foto: Paul Ranft Fotografie

Terug naar bibliotheek
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Kenmerken

  • Chronisch zieken
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap