menu

Mantelzorg is soms net een circus

Lees voor

Mantelzorg is hard werken. Het ontroert en verwondert. Soms is het spannend, maar altijd verrassend. Als mantelzorger leer je jongleren met een groot aantal ballen in de lucht. Je moet kunnen samenwerken. Stevig in je schoenen staan om de zorg goed te regelen. En wat kan het lastig zijn om je eigen balans te houden.

Grote belangstelling voor circus
Op donderdagmiddag 29 maart stond Avans Hogeschool in het teken van het ‘Circus van de Mantelzorg’. Meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers en professionals waren aanwezig tijdens een middag vol praktische tips en trucs. Tijdens het eerste deel van de middag was er aandacht voor de mantelzorger als een jongleur, die veel ballen in de lucht houdt. “Het is voor mij eigenlijk altijd een bal teveel. Of het werk, of het huishouden of de zorg voor mezelf valt buiten de boot” vertelde een van de aanwezigen. Het circus kent verschillende acts. Iedere act is anders. Iedere acrobaat is anders. Dat geldt ook voor de mantelzorger. Het maakt veel verschil voor wie de mantelzorger zorg draagt. De ziekte of beperking van je naaste, maakt dat je verschillende acts moet instuderen. Dat je andere of steeds nieuwe kennis nodig hebt.

Acts en acrobaten
Mantelzorgers zorgen alleen voor iemand of delen de zorg met anderen. Sta je er alleen voor? Dan verzin je zelf hoe je de zorg het beste kunt vormgeven. “Het is soms handig dat je snel kunt schakelen, als je de zorg alleen op je neemt. Aan de andere kant is er niemand die je opvangt, als je valt” gaf een van de mantelzorgers aan. Als mantelzorgers de zorg met z’n tweeën vervullen, kunnen zij de zorg(en) samen delen. Maar dat vraagt ook afstemming, goede communicatie en veel uitwisseling van informatie. Een ding geldt voor iedereen, of je nu alleen zorgt of samen: zorgen voor jezelf is nodig om fit te blijven en de zorg vol te kunnen houden.

Vragen voor mantelzorgers uit het circus
Mantelzorgers konden deze middag kiezen uit verschillende thema-sessies. In elke sessie kregen ze praktische tips en trucs waar ze direct mee aan de slag konden. Interessante vragen voor elke mantelzorger om eens bij stil te staan:

Hulp uit de hoge hoed: Wie heb je om je heen, met wie je de zorg kunt delen?
Dansen op een koord: Wat heb je nodig om zelf in balans te blijven?
Hocus Pocus: Welke wetten en regels zijn voor jou als mantelzorger van belang?
Goochelen met gedachten: Hoe blijf je positief denken in een situatie die soms wat minder rooskleurig is?
De nieuwste trucs: Welke nieuwste technische snufjes kun je in jouw situatie inzetten om de zorg te verlichten en meer rust voor jezelf te krijgen?

Wil je meer weten over deze onderwerpen? Of heb je hulp nodig om de antwoorden te vinden? Lees dan verder op deze website of bel 076 -750 32 00.

Terug naar bibliotheek
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap