menu

Niets is wat het lijkt

Lees voor

‘Niets is wat het lijkt’
Blog door Tessel van der Grijspaarde

“Snel doe ik de deur op slot en schuif er een stoel voor. Hopelijk kunnen ze zo niet binnenkomen, in ieder geval niet in levenden lijve. Verder zijn ze al mijn leven binnengedrongen. Ze hebben afluisterapparatuur verstopt in mijn appartement en gebruiken microfoons om tegen me te praten.

Soms zijn ze vriendelijk, maar vaker zijn ze dwingend. Dat vind ik niet gek, want als ik hun opdrachten niet uitvoer dan zijn de gevolgen niet te overzien. Ik ben de uitverkorene, de aangewezen persoon om de wereld te redden. Toch ben ik bang.

Ik probeer hun apparatuur te vinden, maar het zit goed verstopt. De televisie was het eerste waar ik afstand van deed. Ze hebben deze gebruikt om boodschappen door te geven. Net als de radio en de telefoon. Ze luisteren me ook af. Ik weet dat zeker. Ik ben constant op mijn hoede. De stopcontacten heb ik verstopt onder een dikke laag aluminiumfolie. De ramen zijn afgeschermd met karton. Ik spreek alleen mijn ouders nog.

Zij weten van niets, maar lijken soms wel bezorgd. Ze stellen veel vragen en willen steeds vaker langskomen. Ik kan echter niets vertellen omdat ik hen in bescherming moet nemen. Ik denk dat het tijd is om naar hun huis te gaan om ook daar alle apparatuur te vernietigen. Zo kunnen ze mijn ouders niet bereiken. Maar wacht… wat als dit al is gebeurd? Wat als ze juist bij hen horen?”

Wat denk jij als je dit leest? Is dit werkelijkheid of fictie? Het antwoord is niet zo makkelijk. Voor sommige mensen is dit namelijk niet van elkaar te onderscheiden.

Werkelijkheid of waan
Personen in een psychose zijn het contact met de werkelijkheid kwijt. Ze kunnen niet toetsen wat echt is en wat niet. Wanen, hallucinaties en stemmen zijn voor hen levensecht. Ook kan er sprake zijn van cognitieve-, sociale- en stemmingsproblemen. Voor de persoon kan het heel verwarrend of beangstigend zijn, voor hun naasten ook.

Taboe
Maar liefst 8% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens een psychotische ervaring gehad. Toch lijkt het voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show. Er heerst veel onwetendheid en er zijn veel vooroordelen. Het komt zelfs voor dat mensen met een psychose bestempeld worden als gevaarlijk of gek. Durf dan nog maar eens te zeggen dat jij of je naaste psychotisch is.

Overbelasting van naasten
Veel mantelzorgers ervaren een gevoel van onmacht en spanning. Psychoses lijken ongrijpbaar en onvoorspelbaar, waardoor naasten vaak continue waakzaam zijn. Het enorme taboe dat op psychotische stoornissen rust werkt niet mee. Naasten stuiten vaak op onbegrip of zelfs afwijzing van hun omgeving. Het is dan ook niet verrassend dat deze mantelzorgers veel risico lopen op ernstige overbelasting.

Bijeenkomst ‘Niets is wat het lijkt’
Hoe herken je een psychose? Hoe ga je om met iemand die in een psychose zit? Welke organisaties kun je benaderen voor hulp, informatie en advies? En hoe gaan lotgenoten om met de situatie?

Tijdens de bijeenkomst ‘Niets is wat het lijkt’ op woensdagmiddag 28 november 2018 worden bovenstaande vragen beantwoord. Deze middag is bestemd voor zowel mantelzorgers als vrijwilligers. Je bent van harte welkom.

Terug naar bibliotheek
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Kenmerken

  • Psychische problematiek
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap