Nieuws

Hoe organiseer ik hulptroepen?

19 juni 2017

“Durf kwetsbaar te zijn, zodat mensen kunnen helpen”

Veel mantelzorgers zijn zo gewend om alleen te zorgen, dat ze er niet aan denken om hierbij hulp te vragen. Of ze willen anderen er niet mee belasten. Terwijl het inroepen van hulp mantelzorgers juist kan helpen de zorg langer vol te houden.

Hulp maakt de zorg lichter
Vele handen maken licht werk. Maar ook meer sociaal contact met mensen om zich heen, kan mantelzorgers helpen. Saskia Wagenmakers en Heidi Nijhoff zijn netwerkcoach bij StiB. Zij helpen mensen om hun eigen netwerk in kaart te brengen en stap voor stap hun hulptroepen te organiseren.

“Mantelzorgers zitten in een wereld van ziek zijn, waarin alles erop er op gericht is om de ander te ontlasten”, vertelt Heidi. “Dan vergeet je jezelf soms. Terwijl het juist zo belangrijk is om als mantelzorger ook aan jezelf te denken. En hulp te vragen als dat nodig is.” Saskia: “Mantelzorgers zijn soms zo op het zorgen gericht, dat zij minder contact hebben met anderen. Het kan voor hen lastig zijn om te bedenken wie in hun omgeving kan helpen en hoe zij mensen kunnen benaderen voor hulp of contact. In de praktijk blijkt dat mensen vaak niet zo alleen zijn als ze denken. Wij helpen hen op weg om te ontdekken wie er om hen heen staan. Niet alleen vrienden en familie, maar ook mensen op het werk of in de wijk. Zo kunnen zij meer hulp vragen en weer dingen met anderen gaan ondernemen waar ze energie van krijgen.”

Tips om uw eigen hulptroepen te organiseren

  • Maak een lijstje van wie u allemaal kent: vrienden en familie, maar ook andere contacten, zoals op school, werk of in de wijk. Misschien heeft u meer mensen in uw omgeving dan u dacht.
  • Wees eerlijk tegen mensen om u heen, ook als het niet goed gaat. Durf kwetsbaar te zijn, zodat mensen kunnen helpen.
  • Spreek uit wat nodig is. Vaak willen mensen best helpen, maar weten ze niet goed waarmee.
  • Bedenk welk cijfer u uw leven nu geeft en waar u naar toe wilt. Op welke manier kan uw netwerk u helpen? Bepaal daarna kleine stapjes om het te bereiken. Geef het de tijd: elk klein stapje is een succes.

De netwerkcoach
De netwerkcoach is een pilot van StiB. De netwerkcoach helpt mantelzorgers die het moeilijk vinden om hun eigen netwerk in te zetten. Het kan hierbij ook gaan om het netwerk van degene voor wie u zorgt, zodat u als mantelzorger minder belast wordt.

Neem voor meer informatie, advies of ondersteuning bij mantelzorg contact op met StiB via info@stib-breda.nl of 076 750 32 00.

ga terug naar nieuwsoverzicht
Saskia en Heidi_3
Disclaimer Design door BuroPARK