Nieuws

Vrijwilliger Aukje: “Je leert mensen kennen die je anders nooit zou ontmoeten”

29 november 2016

Toen de man van Aukje* (56) ernstig ziek was, kwam er een vrijwilliger van StiB wekelijks bij hen thuis. “Alleen zijn aanwezigheid was al genoeg. Ik kon af en toe iets vragen. Het was heel fijn”, vertelt Aukje. Nadat haar man twee jaar geleden overleed, besloot ze zelf aan de slag te gaan als vrijwilliger. “Ik ben een oudere mevrouw gaan bezoeken. Zij woont nu in een bejaardentehuis, maar ik zie haar nog twee keer per week.”

Vaste regelmaat
Aukje en deze oudere dame konden het meteen goed met elkaar vinden. “Ze heeft ouderdomsklachten, maar is heel goed bij de tijd. Als we op pad gaan, moet ik haar soms vragen iets rustiger te lopen met haar rollator. Vaak doen we helemaal niet zo veel. We drinken thee, doen boodschappen en drinken weer thee. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar is soms toch een middag alleen. Dat ik kom, vindt ze fijn. Voor de familie als mantelzorgers is het goed om te weten dat iemand met vaste regelmaat komt. Dat geeft rust. Ik zal niet snel weg blijven.”

Het gaat om het contact
Inmiddels bezoekt Aukje ook een oudere vrouw die doof is. “Eens in de twee weken ga ik bij haar langs. Ze heeft humor, het is gezellig. We kunnen gewoon communiceren, ze begrijpt wat ik zeg. We doen altijd waar zij zin in heeft. Even naar het tuincentrum bijvoorbeeld. Laatst hebben we samen boodschappen gedaan voor haar verjaardag. Dat ze mijn komst waardeert, merk ik wel. Ze vraagt naar mijn mening: sommige dingen bespreek je het liefst met een neutraal persoon. Ik heb een luisterend oor en vel geen oordeel. Het gaat echt om het contact en het bieden van steun.”

Levenservaring
Het contact met deze vrouwen vindt Aukje bijzonder. “Je leert mensen kennen die je anders nooit zou ontmoeten. Het zijn mensen met levenservaring en verhalen over vroeger. Als ik dit niet meer zou doen, zou ik het echt missen. Het zou leeg zijn.” Toen Aukje na het overlijden van haar man als vrijwilliger begon, koos ze bewust niet voor de palliatieve zorg. “Ik wilde iets meer praktisch en minder medisch. Inmiddels merk ik dat ik daar toch interesse in heb. Misschien maak ik die stap ook nog eens.”

Ook vrijwilliger worden?
Een vrijwilliger is onmisbaar. Een paar uur van jouw tijd maakt voor een mantelzorger een wereld van verschil! Iets voor jou? Kijk voor meer informatie op www.stib-breda.nl/vrijwilligerswerk. Je kunt ook direct contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek over wat bij jou past. Bel 076 - 750 32 00 of stuur een bericht naar info@stib-breda.nl.

* Om privacy redenen is de naam van Aukje gefingeerd

Foto: Angeline Swinkels

ga terug naar nieuwsoverzicht
Bianca_Kabbedijk_002
Disclaimer Design door BuroPARK