Nieuws

Vrijwilliger Ger: "Door het contact zie ik ze opbloeien"

11 oktober 2016

Ger is maatje bij de Vriendendienst van StiB

Ger werkte part time bij de PTT en leidde een vrij teruggetrokken bestaan, toen hij ontdekte dat hij mensen een luisterend oor kon bieden. “Ik sprak mensen in het café en merkte dat ze makkelijk hun verhaal bij mij deden. Het gaf mij een goed gevoel om te merken dat ik met luisteren iemand kon helpen.” Ger besloot zich in te zetten als vrijwilliger. Hij kwam in 1999 terecht bij de Vriendendienst van StiB. Sinds die tijd is hij maatje van mensen met psychische problemen.

Een verrijkende ervaring
Ger ziet bij zijn maatjes veel eenzaamheid. Door hen te bezoeken, kan hij hier iets aan doen. Vertrouwen wekken is daarbij volgens hem erg belangrijk: “Deze mensen zijn vaak gewend dat er vreemd op hen wordt gereageerd. Ik stap binnen en zie ze gewoon als mens. In het algemeen bescheiden, zachtaardige mensen die blij zijn met wat aandacht. Ik heb geen beeld in mijn hoofd van hoe mensen moeten zijn. Bovendien moet ik bij mezelf ook op bepaalde kwetsbaarheden letten, waardoor ik dingen herken. Door het contact zie ik hen opbloeien. Als ik iemands vertrouwen kan winnen, is dat mooi om mee te maken. Zelf leer ik ook van de omgang met mensen. Ik vind het een verrijkende ervaring.”

Luisteren naar wat iemand echt wil
Ger vertelt dat hij bij ieder nieuw contact met een leeg hoofd begint. “Al luisterend kom ik erachter wat iemand echt wil. Als dat betekent dat iemand alleen maar een uur wil praten is dat goed. Als iemand juist naar buiten wil, omdat hij dat alleen niet durft, ook. Niet iedereen kan dat meteen duidelijk maken. Daarom is goed luisteren zo belangrijk.”

Iedereen een eigen verhaal
Inmiddels heeft Ger vijftien maatjes gehad, waarvan hij er nu drie bezoekt. “Ik heb grote interesse in mensen. Vooral mensen met een complexe persoonlijkheid. Een psychisch probleem is maar een deel van iemands bestaan. Iemand die paranoïde is, kan net als ieder ander interesse hebben in bijvoorbeeld politiek. Of iemand met borderline kan het heel leuk vinden om op een terras te zitten en gezellig te kletsen. Iedereen heeft een eigen verhaal, dat vind ik mooi.”

Ook vrijwilliger worden?
Een paar uur van jouw tijd maakt voor iemand anders een wereld van verschil! Iets voor jou? Kijk voor meer informatie op www.stib-breda.nl/vrijwilligerswerk. Je kunt ook direct contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek over wat bij jou past. Bel 076 - 750 32 00 of stuur een bericht naar info@stib-breda.nl.

ga terug naar nieuwsoverzicht
Ger
Disclaimer Design door BuroPARK