Nieuws

Vrijwilligers bij zorg in de laatste levensfase

05 september 2017

Unieke aanpak in Nederland

Het verzorgen van een geliefde in de laatste levensfase is vaak bijzonder. Maar het kan ook zwaar zijn voor mantelzorgers, zeker als de ziekteperiode lang duurt. Dan kan een vrijwilliger hulp bieden.

Inzet van vrijwilligers thuis
De Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) van StiB is een groep vrijwilligers die zich inzet voor mensen in de laatste fase van hun leven. Ze zorgen ook voor ondersteuning van de mantelzorgers die hun naaste bijstaan. Deze vrijwilligers zijn hiervoor geschoold volgens de richtlijnen van de landelijke vereniging voor VPTZ. In totaal zijn er in Breda 54 vrijwilligers actief, die in deze fase bij mensen thuis of in het hospice ondersteuning bieden.

Inzet van vrijwilligers in zorginstellingen
Vanaf januari is het ook mogelijk VPTZ in te zetten binnen zorginstellingen. De eerste groep vrijwilligers uit verschillende Bredase zorginstellingen rondde in juli tijdens een feestelijke bijeenkomst de cursus af door het certificaat van de VPTZ Academie in ontvangst te nemen. Deze vrijwilligers ontvingen extra scholing op het gebied van zingeving en spiritualiteit, gespreksvaardigheden en rouwverwerking.

Unieke aanpak
“We hebben voor een aanpak gekozen die uniek in Nederland is. In zorginstellingen zijn reeds heel veel betrokken vrijwilligers actief, zoals bij ondersteuning van activiteiten, het winkeltje of pastoraal werk. Binnen deze groep zijn mensen actief met affiniteit met de palliatieve-terminale fase en deze vrijwilligers hebben we geschoold. Het grote voordeel hiervan is dat deze mensen al vertrouwd zijn met de instelling, zich hier thuis voelen en bekend zijn bij de bewoners en hun naasten. De stap om hen toe te laten in de laatste fase van het leven, voelt daardoor veiliger en vertrouwd,” licht Carolien van Gestel, coördinator VPTZ, toe. In het najaar worden vrijwilligers van Thebe Hagedonk in Prinsenbeek bijgeschoold. Ook met Thebe Aeneas, Ruitersbos en Stichting Elisabeth is een samenwerking gestart. Op die manier wil StiB binnen zoveel mogelijk zorginstellingen aan de slag gaan en vrijwilligers scholen en begeleiden. Zo verbeteren we samen de palliatieve zorg in Breda.

“De inzet van een vrijwilliger kan een groot verschil maken in deze fase. Het geeft de mantelzorgers de mogelijkheid hun tijd te besteden aan die zaken, die er op dat moment echt toe doen.”

Voor meer informatie over scholing en inzet van vrijwilligers in deze fase staat Carolien van Gestel, coördinator VPTZ u graag te woord via 076 – 750 32 00.

ga terug naar nieuwsoverzicht
Huldiging Vrijwilligers terminale zorg 12072017
Disclaimer Design door BuroPARK