menu menu

Onherstelbare schade door coronamaatregelen

Lees voor

“Ik ben 94 jaar en mijn echtgenote is 92 jaar. Met de ouderdom komen de gebreken. In ons geval was dat mijn vrouw een gebrek kreeg, wat ze vroeger kindsheid noemden. Nu heet dat dementie en dat is een langzaam en sluipend proces. In 2017 kreeg zij een indicatiebesluit van het CIZ. De soort zorg die men nodig vond voor haar was: beschermd wonen met intensieve dementiezorg, voor onbepaalde tijd.”

Altijd vrolijk
“Ik heb dat toentertijd niet gewild en ik ben haar nog drie jaar zelf blijven verzorgen. Ik had een kwartier per dag hulp van de thuiszorg, wassen en aankleden. Omdat zij altijd vrolijk was en opgewekt viel die taak erg mee. We hadden een duofiets gekocht en bij droog weer maakten we dagelijks een fietstocht, zomer en winter. In vier jaar tijd hebben we meer dan 3500 km gefietst met elkaar.”

Opname door delier
“Aan alles komt een eind en dat kwam door de valpartijen. Bij de laatste valpartij brak ze haar heup, met als gevolg opname in het Amphia ziekenhuis in Breda. Die operatie verliep zonder complicaties, maar twee dagen later kreeg zij een delier. Dat had tot gevolg dat zij geestelijk totaal is ingestort. Zes weken verbleef zij in het ziekenhuis en moest toen voor revalidatie worden opgenomen in een zorgcentrum in Breda.”

In de steek gelaten
“Toen brak het coronavirus uit. Het gevolg was dat vanaf 14 maart een bezoekverbod in zorgcentra van kracht werd. Tot die tijd ben ik dagelijks bij haar op bezoek geweest, drie tot vijf uur per keer. Vanaf dat moment was alleen telefonisch contact mogelijk. Een normaal gesprek met mijn vrouw heb ik nimmer kunnen voeren. Zij begreep het niet en vond alleen maar dat ik haar in de steek liet en weigerde te komen. Soms waren die gesprekken zeer agressief.”

Afdeling besmet
“Het dieptepunt werd bereikt toen ik in april een e-mail ontving van het zorgcentrum. Daarin maakte men duidelijk dat op haar afdeling een aantal bewoners waren besmet met het coronavirus. Toen de volledige afdeling op het virus werd getest, bleken er 14 personen besmet te zijn. Twee werden coronavrij bevonden, waaronder mijn vrouw.”

Overstuur door overplaatsing
“Zij is toen met spoed de volgende dag overgeplaatst naar een coronavrij zorgcentrum in Breda. Ik was daar enorm blij mee, maar iemand met dementie kun je dat eigenlijk niet aandoen. Zij was dan ook erg overstuur, temeer omdat ik niet bij die overplaatsing mocht zijn. Hierna was het telefonisch contact praktisch niet meer te doen. Het is niet doenlijk om dat te beschrijven.”

Bezoek ontaardt in drama
“Dan komt na lang overleg en proefnemingen het moment dat er een bezoekregeling wordt ingevoerd. Op vrijdag 29 mei is het zo ver, er zijn vier keuveltafels beschikbaar. Een bezoek duurt 30 minuten en moet tevoren worden gereserveerd. Ik heb meteen een afspraak gemaakt. Tijdens het bezoek is een zuster aanwezig om te zorgen dat de 1,5 meter-regel in acht wordt genomen. Mijn vrouw denkt maar een ding, hij komt mij halen. Als dat niet zo blijkt te zijn en zij mij ook niet mag aanraken, ontaardt het bezoek in een drama. Ze heeft maar een wens: als God bestaat laat hij mij dan komen halen, zo wil ik niet langer leven.”

Schade aangericht
“Dit is het resultaat als men mensen met dementie 43 dagen lang uitsluit van bezoek. Ik ben van mening dat het goed is dat degenen die dergelijke regelingen bedenken zich realiseren hoe groot de schade is die daarmee soms wordt aangericht. Een periode van revalidatie voor een gebroken heup is daardoor onnodig verlengd tot inmiddels zes maanden, met alle gevolgen van dien.”

Terug naar bibliotheek
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Kenmerken

  • Dementie
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap