menu menu

Vragen over VPTZ

Lees voor

Verrichten vrijwilligers ook verzorgende/verpleegkundige taken?

Vrijwilligers verrichten géén verzorgende of verpleegkundige taken. Ook niet als deze vrijwilliger zelf verpleegkundige of verzorgende is. De vrijwilligers weten wat zij wel en niet mogen en kunnen. Zo zullen vrijwilligers wél een hulpvrager naar het toilet begeleiden, maar deze niet verschonen. Ze zullen wel het gezicht verfrissen, maar geen wasbeurt doen. De veiligheid van de cliënt staat hierbij voorop en de vrijwilliger neemt de taken van de professional niet over.

Heeft een vrijwilliger wel verstand van de zorg die mijn ernstig zieke partner nodig heeft?

De VPTZ-vrijwilliger heeft een cursus over zorg in de laatste levensfase gevolgd voordat hij aan de slag gaat. Binnen deze cursus komen alle aspecten van palliatieve zorg (lichamelijk, geestelijk en spiritueel) aan bod. Daardoor kan de VPTZ-vrijwilliger jou en je geliefde zowel praktisch als emotioneel bijstaan. Door het volgen van bijeenkomsten en trainingen blijven ze steeds op de hoogte van nieuwe informatie. Jij kunt er dus op rekenen dat er goed voor je geliefde wordt gezorgd.

Ik krijg al zoveel mensen over de vloer... ook nog een vrijwilliger wordt wel een grote inbreuk op mijn privacy!

Je zult inderdaad al veel verschillende gezichten zien. De thuiszorg, huishoudelijke hulp en vaak ook familie en vrienden. Nog iemand erbij lijkt dan heel veel, maar een vrijwilliger kan juist helpen. Op de momenten dat de vrijwilliger er is, kan je tijd voor jezelf nemen. Je kunt rustig boodschappen doen, gaan sporten of bij een vriend of vriendin langsgaan. Dezelfde vrijwilliger blijft bij jullie terugkomen. Hij/zij wordt daardoor een bekend en vooral vertrouwd gezicht.

Foto: MantelzorgNL

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Carolien2

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Carolien van Gestel
c.van.gestel@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap