menu

Vragen over VPTZ

Lees voor

Verrichten vrijwilligers ook verzorgende/verpleegkundige taken?

In principe verrichten vrijwilligers géén verzorgende of verpleegkundige taken. Ook niet als deze vrijwilliger zelf verpleegkundige of verzorgende is. De vrijwilligers zijn geschoold op wat zij wel en niet mogen en kunnen. Zo zullen vrijwilligers wél een hulpvrager naar het toilet begeleiden, maar deze niet verschonen. Ze zullen wel de handen/het gezicht verfrissen, maar geen wasbeurt uitvoeren. De veiligheid van de cliënt staat hierbij voorop en de vrijwilliger neemt niet de taken van de professional over.

Heeft een vrijwilliger wel verstand van de zorg die mijn ernstig zieke partner nodig heeft?

De VPTZ vrijwilliger heeft een gedegen basiscursus over palliatieve/terminale zorg gevolgd voordat hij aan de slag gaat. Binnen deze cursus komen alle aspecten van de palliatieve zorg (lichamelijk, geestelijk en spiritueel) aan bod. Zo is de VPTZ vrijwilliger in staat om jou en je geliefde zowel praktisch als emotioneel bij te staan. Door het volgen van themabijeenkomsten en intervisie blijft de kennis up to date en kun je erop rekenen dat er goed voor je geliefde wordt gezorgd.

Ik krijg al zoveel mensen over de vloer... ook nog een vrijwilliger wordt wel een grote inbreuk op mijn privacy!

Inderdaad is het zo dat je in deze situatie veel verschillende gezichten zult zien. De thuiszorg, huishoudelijke hulp en vaak ook wat meer visite en aanloop van familie en vrienden. Ook nog een vrijwilliger lijkt dan heel veel, maar juist deze vrijwilliger kan je lucht geven. Op de momenten dat de vrijwilliger aanwezig is, kan je tijd voor jezelf nemen. Omdat de vrijwilliger een aantal uren achter elkaar aanwezig is, kan je deze periode gebruiken om rustig boodschappen te doen, om te gaan sporten of toch bij je dochter op de kleinkinderen te gaan passen. Eenmaal ingezet, blijft dezelfde vrijwilliger bij jullie komen. Dit wordt daardoor een bekend en vooral vertrouwd gezicht, waardoor je de gelegenheid krijgt om energie op te doen.

Foto: MantelzorgNL

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Carolien_01_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Carolien van Gestel
c.van.gestel@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap