menu menu

Petra: 'Dit is tijd die ik nog met mijn moeder heb'

Lees voor

Petra (57) zorgt voor haar 83-jarige moeder, die dementie heeft. “Gelukkig kan mijn moeder nog veel zelf”, vertelt Petra. “Zoals een boodschap doen, zichzelf verzorgen en ze kan nog alleen zijn.” Petra heeft drie broers, maar zorgt zelf het meest voor haar moeder. “Dat komt doordat ik bij haar in de straat woon. Ik ben alleenstaand, terwijl mijn broers getrouwd zijn. Bovendien heeft mijn moeder vanuit vroeger een klassiek beeld van de rol van jongens en meisjes. Ik vind het fijn om te doen en zou het erg vinden als ik niet voor mijn moeder zou mogen zorgen.”

Waardering
Petra is minder gaan werken om voor haar moeder te kunnen zorgen. “Door BordjeVol bij StiB kwam ik erachter dat ik meer zorg dan ik zelf dacht. Maar ik kwam er gelukkig ook achter dat ik nog energie van dingen krijg. Mijn broers waarderen wat ik doe voor mijn moeder. Dat scheelt ontzettend. Ook mijn moeder vindt het fijn dat ik haar help. Het is een vrolijk iemand, die niet snel chagrijnig is.”

Respect houden
Toch zijn er ook wel eens lastige momenten. “De ene keer kan ik meer hebben dan de andere keer. Laatst had ze bijvoorbeeld de was in de wasmachine laten zitten, terwijl die allang klaar was. De afwas moet op een vaste manier gebeuren. Als ik het op een andere manier doe, weet ze niet meer hoe ze verder moet. Ik laat het maar zo, anders krijg je irritatie. Ik vind het belangrijk om respect voor elkaar te blijven houden. Om iemand in zijn waarde te laten. Na een doktersbezoek ga ik vaak nog even met haar mee naar binnen. Dan denk ik: niemand heeft het eeuwige leven. Dit is tijd die ik nog met mijn moeder heb.”

Vakantie
“Een van mijn broers helpt met de technische dingen en onderhoudt contact met de woningbouwvereniging. Zelf doe ik de bank- en de belastingzaken. Ik ga elke dag 5 minuten bij mijn moeder langs. Ook help ik een keer per week met poetsen en ga ik regelmatig mee naar artsen. Het is fijn dat ik op mijn broers kan terugvallen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als ik met vakantie ga. Ik heb het nodig om even vrij te zijn van het zorgen voor mijn moeder en van mijn werk. Als ik weg ben en mijn broers de zorg overnemen, bel ik mijn moeder niet op. Vroeger belde ik haar tijdens mijn vakantie om haar gerust te stellen. Dat kan ik nu juist beter niet doen. Dat begrijpt ze niet meer.”

Mantelzorggroep
Petra bezoekt regelmatig een mantelzorggroep in De Leystroom. “Het is fijn om te horen hoe anderen met hun situatie om gaan. Er komen interessante thema’s aan bod, bijvoorbeeld over de Wmo en de Wlz. Of over hoe je kunt omgaan met iemand met dementie. Die informatie kan ik goed gebruiken en ik vind het erg fijn om met mensen over de zorg te kunnen praten.”

Mantelzorgers: ontmoet elkaar
Vaak voelen mantelzorgers van mensen met dementie zich alleen in de zorg voor hun naaste. Terwijl veel mantelzorgers met dezelfde vragen en onzekerheden te maken hebben. Het samen delen van ervaringen, dilemma’s en tips, helpt. Daarom zijn er in Breda mantelzorggroepen om andere mantelzorgers te leren kennen.

Terug naar bibliotheek
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Kenmerken

  • Dementie
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap