Wij gebruiken cookies. Akkoord
menu

Gastopvang

Lees voor

Gastopvang
Niet voor alle mensen zijn bestaande vormen van dagopvang en -besteding geschikt. Er is een nieuw alternatief voor deze groep: gastopvang bij vrijwilligers. Deze opvang biedt uitkomst in situaties waar iemand met een (verstandelijke) beperking, dementie of chronische ziekte gebaat is bij een regelmatige ‘rustperiode’ en niet terecht kan bij de bestaande opvang. Bijvoorbeeld omdat er teveel prikkels zijn in de omgeving of omdat de stap naar deze opvang te groot is.

Opvang bij mensen thuis
Bij gastopvang wordt de zorgvrager bij vrijwilligers thuis opgevangen. Deze nemen de taken van de mantelzorgers tijdelijk over. De vrijwilligers zetten letterlijk en figuurlijk hun huis en hart open voor de zorgvrager. Afhankelijk van de vraag kan dit een dagdeel, een nacht of weekend zijn. Door de zorg tijdelijk over te nemen, ontstaat er ruimte en tijd voor de mantelzorgers.

In principe kan iedereen vanaf 21 jaar een gastopvang verzorgen, ongeacht de gezinssamenstelling, culturele achtergrond of burgerlijke staat. Het belangrijkste is dat de vrijwilligers een warm en veilig thuis kunnen bieden. Daarnaast is het van belang dat zij hen de aandacht en ondersteuning geven die nodig is.

Meer informatie
Gastopvang is een samenwerkingsverband tussen Prisma, Surplus en StiB.

Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Joyce_01_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap