Wij gebruiken cookies . Akkoord
menu

Jonge mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de jongeren onder de 24 jaar groeit op in een gezin met extra zorg. Dat kan zorg zijn voor een ouder, een broer of zus. Soms is er sprake van langdurige ziekte, een beperking, psychische of verslavingsproblematiek. Lang niet alle kinderen voeren (zorg-)taken uit. Maar ze houden vaak wel extra rekening met de ander. Ze kunnen of durven misschien geen vrienden mee naar huis te nemen. Of ze hebben moeite zich thuis te concentreren op hun huiswerk. De situatie zorgt vaak voor een sterkere band tussen de gezinsleden. En kinderen en jongeren krijgen een sterker verantwoordelijkheidsgevoel. Maar het kan ook de ontwikkeling van de jonge mantelzorger in de weg staan.

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijkste voor de jonge mantelzorgers is dat ze zich erkend voelen. Jonge mantelzorgers kunnen meedoen aan activiteiten waar ze andere jonge mantelzorgers kunnen ontmoeten. We kunnen een match maken met een vrijwilliger, die ervaring heeft met die situatie. StiB kan ook in gesprek gaan met ouders en kinderen om te praten over de invloed van de situatie en wat er eventueel nodig is. Graag kijken we samen wat er nodig is.

Aandacht

Extra zorg voor een gezinslid heeft impact op het hele gezin. Het vraagt van iedereen extra aandacht, inlevingsvermogen, geduld en energie. Kinderen en jongeren die (mee)zorgen praten meestal niet over hun thuissituatie. Het bespreekbaar maken van de situatie maakt vaak al een groot verschil. Soms is het leuk met het kind alleen iets te ondernemen, omdat ze ook speciale aandacht verdienen.

Activiteiten voor jonge mantelzorgers:

Wist je dat StiB ook een account heeft op Instagram? Volg ons en blijf op de hoogte van interessant nieuws, tips en bijeenkomsten!

Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap