menu menu

Veelgestelde vragen aan de notaris

Lees voor

Als mantelzorger krijg je ook te maken met fiscale, en juridische zaken zoals familierecht. Kandidaat-notaris Tiemen van Hassel van Seydlitz Notarissen in Breda is regelmatig te gast bij StiB om vragen van mantelzorgers te beantwoorden. De belangrijkste vragen vind je hier:

 1. Wat is een levenstestament?
  In een levenstestament staan zaken die je wilt regelen als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door ziekte of ongeval. Denk bijvoorbeeld aan zaken op financieel gebied, aan medische beslissingen of eventuele verkoop van je huis. In een levenstestament staat een vertrouwenspersoon genoemd, die je zelf benoemt. Deze persoon kan je vertegenwoordigen en besluiten voor je nemen, zoals door jou beschreven in het levenstestament.

 2. Is een levenstestament verplicht?
  Een levenstestament is niet verplicht.

 3. Wat is het voordeel van een levenstestament via de notaris?
  Met een levenstestament kun je zaken regelen voor de toekomst, als je het zelf niet meer kunt. Zo houd je de regie in eigen handen. Banken accepteren een levenstestament dat van internet komt niet altijd.

 4. Hoe voorkom ik misbruik van mijn levenstestament?
  Schrijf toegestane handelingen zo goed en concreet mogelijk op. Door meer mensen te benoemen als volmacht, worden je belangen ook samen vertegenwoordigd of behandeld.
  Je kunt een toezichthouder benoemen.
  Je kunt helder omschrijven wanneer het levenstestament in werking treedt, bijvoorbeeld alleen zodra de arts de diagnose heeft gesteld.

 5. Wanneer eindigt je levenstestament?
  - Bij jouw overlijden
  - Als je onder curatele wordt gesteld
  - Bij faillissement
  - Bij het intrekken van je volmacht

 6. Wat kost een levenstestament bij de notaris?
  De kosten van een levenstestament hangen af van het aantal zaken dat je hierin wilt regelen. De bedragen liggen tussen de 200 en 800 euro.

 7. Wat is een codicil?
  Een codicil is een verklaring op papier met je handtekening én de datum van tekenen. Je noteert hierin aan wie je na overlijden je spullen schenkt. Denk hierbij aan meubels, kleding, sieraden of verzamelingen.

 8. Waarom zou ik geld of spullen schenken aan anderen?
  Zo kun je je naasten, die dat nodig hebben, financieel bijstaan. Het verkleint je vermogen, waardoor je minder vermogensbelasting hoeft te betalen.

 9. Hoe kan ik schenken?
  Je kunt contant geld aan iemand geven of door een overboeking per bank geld schenken. Je kunt ‘op papier’ schenken via een notariële akte. Je betaalt dan 6% rente aan de ontvanger. Doe je dat niet, dan betaal je alsnog schenkbelasting.

LAATSTE TIP
Vergeet niet het vermogen uit je onderneming op te nemen in het levenstestament.

Heeft deze informatie je geholpen?
 • Ja
 • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Pauline_12_sRGB

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Pauline van der Stoel
p.vanderstoel@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap