menu menu

Tips voor het omgaan met Parkinson

Lees voor

Parkinson zorgt ervoor dat iemand verandert. Voor mantelzorgers kan dit lastig zijn. We geven 10 tips hoe je beter met de situatie kunt omgaan.

 1. Besef dat je naaste het niet expres doet. Parkinson kan bijvoorbeeld zorgen voor traagheid, moeite met bewegen, minder zin om dingen te doen, onrust of vergeetachtigheid. Dit is voor jou als mantelzorger vervelend, maar voor je naaste ook!
 2. Realiseer je dat het normaal is dat je veel emoties hebt: boosheid, verdriet, eenzaamheid, schuldgevoel, etc. Probeer deze gevoelens te accepteren. Als je er te veel last van hebt, ga dan naar de huisarts.
 3. Zorg goed voor jezelf: praat met lotgenoten, houdt contact met vrienden en familie, zoek ontspanning in hobby’s, sport of bijvoorbeeld het schrijven in een dagboek. Kun je als mantelzorger niet weg? Kijk of iemand de zorg tijdelijk kan overnemen. www.respijtwijzerbreda.nl en StiB kunnen hierbij helpen.
 4. Leg aan je omgeving uit wat er met je naaste aan de hand is. Je hoeft je hier niet schuldig over te voelen. Het zorgt vaak juist voor meer begrip, waarmee je je naaste juist helpt.
 5. Vraag hulp. Mensen in jullie omgeving willen waarschijnlijk graag helpen. Maar dan moeten ze wel weten waarmee. Geef aan waarbij je hulp zou willen.
 6. Bespreek met je naaste wat hij of zij zelf wil blijven doen. Sommige mensen met Parkinson willen graag hulp, anderen willen dingen juist zelf blijven doen, ook al doen ze daar misschien wat langer over.
 7. Geef de ander de ruimte. Blijf bij een feestje niet bij je naaste. Ga je eigen gang en laat het los. Laat iemand anders met hem of haar praten. Dat is fijn voor je naaste en je krijgt zelf ook even rust.
 8. Besef dat de emoties bij mensen met Parkinson moeilijk van hun gezicht af te lezen zijn. Vraag dus naar de emoties.
 9. Stress verergert de symptomen van Parkinson. Stress voorkomen kan door de PRET-regels te volgen: pauzeren, rustige omgeving, één ding tegelijk en tempo aanpassen.
 10. Wees je bewust dat je vaker het initiatief zult moeten nemen. Soms is het beter om gewoon te zeggen: ‘Kom, we gaan’, dan te overleggen.
Heeft deze informatie je geholpen?
 • Ja
 • Nee
Bedankt voor uw feedback
Veronique foto website v2

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Veronique Zoontjens
v.zoontjens@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap