menu

"De vrijwilliger van StiB maakte het verschil"

Lees voor

Op maandagavond waren we te gast bij Ton en Daniëlle Jacobs om te luisteren naar het verhaal van Ton. Hij heeft afgelopen jaar zijn vrouw bijgestaan, bij wie in juni 2015 borstkanker werd geconstateerd.

Een rijdende trein

"Het was emotioneel een hele zware periode. Mijn moeder en schoonmoeder zijn afgelopen jaren overleden aan kanker. Toen ik de diagnose hoorde, ging ik ook uit van overlijden. Maar de arts zei: We gaan voor overleven.” Daniëlle: ”We zijn op een trein gezet, die zo hard reed dat eruit springen geen optie was." Ton vertelt: “Ik had drie ballen om hoog te houden: de verzorging van mijn vrouw, onze twee dochters en mijn werk. Op mijn werk hebben ze fantastisch meegewerkt. Ik kreeg alle flexibiliteit. Maar de verantwoordelijkheid bleef en dat maakte het niet altijd gemakkelijk. Maar ik mantelzorger? Ik ben ook echtgenoot. Dat maakt de zorg voor mij vanzelfsprekend. De bloemen zou ik eigenlijk aan mijn vrouw moeten geven.”

Een baken van rust

"Je krijgt een diagnose en gaat op zoek naar informatie, terwijl je niet goed weet waar je naar op zoek bent. Bij het consultatiebureau verwezen ze ons naar StiB. Ik heb gebeld en kreeg duidelijke uitleg over wat er mogelijk was. Het waren vriendelijke mensen en ze wisten waar ze het over hadden." Gemma, vrijwillig consulente van StiB: “Ik heb gevraagd wat je graag wilde. En dat was hulp bij de zorg voor je kinderen van toen 3 en 4.” In totaal zijn er twee verschillende vrijwilligers ingezet. Eentje was in het begin flexibel inzetbaar als trouble shooter. De andere kwam ongeveer acht maanden lang elke vrijdag om voor onze dochters te zorgen. Ton: “Dat was echt een baken in de week. Het gaf mij veel rust op mijn werk, omdat ik wist dat de kinderen thuis op hun plek waren. Rosalie en Louise, onze dochters, wilden niet afspreken als de vrijwilligster kwam. Zo fijn vonden ze het. Er werd die middagen veel geknutseld.”

Tips

Op de laatste vraag of ze tips hebben voor mensen in soortgelijke situaties, komen er een aantal interessante tips naar boven:

  • Veel mensen vragen of ze iets voor je kunnen doen. Zeg daar altijd ‘ja’ op. Dat was in het begin soms lastig, maar je kunt alle hulp goed gebruiken.
  • Wees concreet in waar je behoefte aan hebt. En realiseer je dat niet iedereen gedurende een lange tijd hulp kan bieden.
  • Bel StiB. Ton: “Ik wilde ook graag alleen voor mijn vrouw zorgen, maar zonder hulp red je het niet.”
  • Betrek de kinderen bij de ziekte. In het ziekenhuis gaven ze het prentenboek ‘Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen.’ Dat boekje nam de kinderen mee in het ziekteproces.
  • Stap –als het kan- soms uit je eigen omgeving. “Tussen elke chemokuur had ik (Danielle) een paar dagen waarin ik me wat beter voelde. Dan maakten we een uitstapje om onze gedachten te verzetten.”

De trein is nu gestopt. De behandelingen zijn voorbij. De vrijwilligster van StiB heeft onlangs afscheid genomen. Langzaam komt het besef wat er afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Het is tijd voor de volgende fase: herstel en verwerking.

Heb je ook behoefte aan hulp en ondersteuning bij zorg thuis? Neem contact op met StiB om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap