menu

"Er is iets met Morris"

Lees voor

Cathelijne zorgt samen met haar gezin voor haar zoon

Onderzoek
Morris is een leuke, levendige en goedlachse jongen van negen jaar. Zijn ouders Joep en Cathelijne lieten hem op jonge leeftijd onderzoeken omdat hij weinig actief was. “Dit onderzoek wees uit dat hij geboren was met een licht verstandelijke beperking.” Op 4-jarige leeftijd kreeg hij epileptische aanvallen van een wisselende intensiteit. De regelmatig zware aanvallen hadden tot gevolg dat zijn beperking toenam van licht tot matig.

Aan het handje
Door zijn beperking heeft Morris een-op-een begeleiding nodig bij al zijn gewone alledaagse handelingen. Eten, aan- en uitkleden, zindelijk maken. “Hij is negen jaar maar qua ontwikkeling functioneert hij op het niveau van een twee-, driejarige. Vooruitgang in zijn ontwikkeling gebeurt in hele kleine stapjes en vraagt veel geduld. Als hij thuis is, moet je hem constant in de gaten houden. Ook moet je vooruitdenken op wat gaat komen, zodat je zo weinig mogelijk voor verrassingen komt te staan.”

Bewuste keuzes maken
“Deze constante zorg voor Morris legt een enorme lichamelijke en geestelijke druk op ons allemaal. Het beperkt ons ook in onze activiteiten. Uitstapjes maken of kort op vakantie gaan is mogelijk mits zij goed voorbereid en gestructureerd zijn . Ook onze sociale contacten zijn een stuk minder. Het leven is voor ons heel basic geworden. Je richt je op de essentiële dingen. In ons geval is dat vooral de zorg voor Morris en de zorg voor ons als gezin.”

Tijd voor jezelf en elkaar
“Het is belangrijk om jezelf en de anderen in het gezin niet uit het oog te verliezen. Dit is niet altijd even gemakkelijk.” Cathelijne vindt een goede balans tussen werk, verzorging en vrije tijd door tennissen en toneelspelen. “Samen met onze oudste zoon Teun kunnen we ook echt genieten van de kleine, mooie dingen die Morris ons laat zien.”

Hulp van buitenaf
Door het Persoonsgebonden Budget kan het gezin extra hulp bekostigen. Deze mensen zorgen o.a. voor ondersteuning bij alledaagse praktische zaken binnenshuis maar ook daarbuiten. “Wij moesten wel leren om de zorg voor Morris uit handen te geven. Gelukkig hebben wij een goede klik met onze ondersteuners. Zij horen als het ware bij ons gezin.”

Wensen
Wat zou het fijn zijn als er voor Morris meer mogelijkheden waren om ergens te gaan logeren. Graag zouden wij ook ondersteuning willen hebben van een deskundige die ons meer inzicht kan geven in het gedrag van Morris. Er zou ook meer informatie beschikbaar moeten zijn over de mogelijkheden van ondersteuning, financiële tegemoetkoming en allerlei praktische aangelegenheden. Nu moet je als ouder steeds maar alles zelf zien te vinden. Het internet en diverse organisaties kunnen je daarbij op weg helpen. De juiste informatie kan een enorm verschil maken, het vraagt nu heel veel tijd en inspanning om alles zelf uit te zoeken.

Tips aan andere mantelzorgers

• Probeer een goede balans te vinden tussen zorg, werk en hobby.

• Durf om hulp te vragen, zowel voor de hulpvrager als voor jezelf.

• Wees open naar de ander, vertel hoe het werkelijk is.

• Zet jezelf ook eens op nummer EEN.

• Accepteer hulp van buitenaf.

• Durf zorg uit handen te geven omdat dit lucht geeft.

Tekst & foto: Hans Lokhoff

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap