menu

"Het familiegesprek zorgde voor eye openers”

Lees voor

Drie jaar geleden kreeg de vader van Siemon (26) de diagnose dementie. Hij was toen 61 jaar. Nu Siemon tijdelijk thuis woont, krijgt hij veel van de situatie mee. Om voor meer begrip en acceptatie te zorgen bij alle familieleden, vroeg Siemon een familiegesprek* aan bij StiB.

“Mijn vader vindt het moeilijk de ziekte te accepteren”, vertelt Siemon. “Vaak doet hij zich goed voor. Daardoor is het voor sommigen moeilijk te geloven wat er aan de hand is. Mijn vader ligt vervolgens twee dagen bij te komen op de bank.” Zo ging het ook tijdens de laatste vakantie met het gezin. “Mijn zussen die niet thuis wonen, dachten dat het wel meeviel. Van mij als broer nemen ze niet alles aan. Dan is het fijn als een professional meer kan vertellen.”

Informatie & tips

Daarom had Siemon samen met zijn twee zussen een familiegesprek bij StiB. “Dit zorgde voor eye openers. Ingrid Gerretse gaf ons informatie over dementie. Ook gaf ze tips, bijvoorbeeld: zorg dat je bij contact met je vader in een goede bui bent en er zin in hebt. Ga voor een fijne tijd met elkaar. Anders geeft het bezoek hem vooral stress.” Tijdens het gesprek bleek ook: wat je denkt dat goed is, is soms juist niet goed. “Bijvoorbeeld als mensen blijven vragen naar herinneringen. Dit is lastig voor mijn vader. Want hij weet het echt niet, maar wil dat niet laten merken.”

Zo aangenaam mogelijk

Omdat er binnenkort een vakantie met de hele familie op de planning staat, heeft Siemon opnieuw een familiegesprek aangevraagd. “Dit keer gaat mijn moeder mee. Ook de andere familieleden die meegaan op vakantie zullen bij het gesprek zijn. Het gaat mij erom dat we de vakantie zo aangenaam mogelijk maken voor mijn vader. Ik hoop dat het voor iedereen duidelijk wordt wat er met hem aan de hand is en hoe we hier samen het beste mee kunnen omgaan.”

Een plek geven

Siemon zelf gaat vrij praktisch om met de ziekte van zijn vader. “Ik zorg ervoor dat ik alles over dementie te weten kom. Dat is mijn manier van verwerken. Voor mijn studie aan de TU Delft doe ik een opdracht over mantelzorg en dementie. Ik heb een app bedacht waarmee mantelzorgers meteen na de diagnose de juiste informatie kunnen opzoeken. Door dit project weet ik inmiddels veel over dementie. Dingen die ik ook herken bij mijn vader. Zo kan ik het een plek geven.”

Wat is een familiegesprek?

Tijdens een familiegesprek gaat een medewerker van StiB met alle betrokkenen om de tafel. Een familiegesprek zorgt voor overzicht in de zorgtaken. Ook helpt het om de zorg zo goed mogelijk met elkaar te organiseren. Daarnaast krijgt u informatie over het ziektebeeld. Aan de familiegesprekken zijn geen kosten verbonden. Meer informatie over familiegesprekken vindt u hier. Of neem contact op via 076-750 32 00 of info@stib-breda.nl.

* Het familiegesprek valt voortaan onder netwerkcoaching.

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap