menu

"Het ziekenhuis vonden we geen plek om te sterven"

Lees voor

Pim (28) zorgde, samen met zijn vader Koos (62), voor zijn moeder, die na drie weken intensieve zorg thuis stierf aan de gevolgen van kanker. “Mijn moeder lag een paar dagen in het ziekenhuis, toen bleek dat ze daar niets meer voor haar konden betekenen. Ze was al een aantal keer eerder hersteld van kanker. Nu had ze een hersenbloeding gehad en op de scan waren uitzaaiingen te zien. We wilden die laatste weken graag thuis voor haar zorgen, want het ziekenhuis is eigenlijk geen plek om te sterven.”

Weet waar je aan begint

“Voordat we haar weer thuis konden laten komen, hebben we een week nodig gehad voor voorbereiding. Je moet goed weten waar je aan begint. We wisten ‘dit is niet niks’ en we wilden zaken vooraf goed op orde hebben. Eenmaal thuis kwam er rust. Niet alleen voor mama, maar ook voor ons was het heel fijn om thuis te zijn. Er viel een last van onze schouders. Mijn moeder is uiteindelijk drie weken thuis geweest. In die periode runden we hier een klein ziekenhuis. Mijn moeder had een 24-uursindicatie. Thuiszorg kwam langs, de huisarts en apotheker waren goud waard. Er was familie, vrienden en een vrijwilliger van StiB. Maar er moet iemand zijn die alles coördineert. En dat is een zware taak.”

Moeilijker zonder StiB

“Zonder de hulp van de vrijwilliger van StiB was de periode voor ons moeilijker geweest. Door haar konden we even weg. Weg uit de situatie, uit de sfeer. Uit het geloof putten we veel steun. We gebruikten het moment om samen te bidden en ongestoord koffie te drinken. Het was het moment waarop mijn vader en ik konden praten. Want we spraken elkaar door de drukte amper. Ook mijn moeder vond het heel fijn als de vrijwilliger er was. Haar energie was zeer beperkt, wat het ontvangen van veel bezoek lastig maakte. Het zien van familie of vrienden bracht voor haar ook vaak veel emoties met zich mee. Onder andere op advies van de huisarts beperkten we dit tot een minimum. De vrijwilliger was geen bekende. Daarom kostte het mijn moeder geen extra energie als zij bij haar was. Dat maakte dat wij met een gerust hart de deur uit konden.”

Bijzonder

“Het was heel fijn om mijn moeder in de laatste fase thuis te hebben. Het is ontzettend waardevol om iemand dan zo dicht bij je te hebben. Om er echt even voor iemand te kunnen zijn. Het is mooi dat dit mede door StiB mogelijk gemaakt kan worden.”

Tips van Pim

  • Bereid je goed voor, als dat kan. Probeer in te schatten waar je aan begint en zorg ervoor dat je zaken goed op orde hebt.
  • Benut je hulptroepen optimaal.
  • Probeer niet alleen te sturen op je eigen emoties.
  • Bekijk wat voor jou als mantelzorger praktisch haalbaar is.
  • Het is belangrijk medisch advies in te winnen, maar probeer uiteindelijk je hart te volgen.
Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap