menu

“Ik ben een kruising tussen een startmotor en een noodrem”

Lees voor

Henks vriendin heeft een bipolaire stoornis

Henk* (68) en zijn vriendin kennen elkaar al 18 jaar. “Mijn vriendin heeft een bipolaire stoornis. Haar stemming schommelt tussen twee uitersten: depressieve en manische periodes, die kunnen leiden tot een psychose.” Met medicatie blijft de situatie redelijk stabiel. Henk probeert er zo goed mogelijk voor haar te zijn, maar vindt dit erg zwaar, ondanks de leuke dingen die ze samen doen.

Contact met GGZ
Zijn vriendin is in behandeling bij de GGZ. Toch heeft Henk het idee dat het minder goed gaat dan men daar denkt. Hij pleit voor meer contact tussen GGZ en mantelzorgers. “Bij de GGZ kunnen ze ook niet overal door heen kijken. Mijn vriendin weet precies wat ze moet zeggen en weet mensen te manipuleren. Wat ik bij haar thuis zie, horen ze van haar niet. Ik zie hoe het echt met haar gaat.”

Bang voor psychose
“Mijn vriendin doet alles in de overtreffende trap. Iemand is fantastisch of juist helemaal niet. En dat kan binnen een half uur omslaan. Elk contact met haar is heftig. Ik lig elke nacht wakker, omdat ik me zorgen om haar maak. Ik voel me gegijzeld, want ik kan haar niet loslaten. Ik hou van haar, maar word er ook knettergek van. Het meest bang ben ik dat ze in psychose raakt en zichzelf iets aandoet.”

Eigen dingen doen
Henk helpt zijn vriendin vooral door er voor haar te zijn als dat nodig is. “Structuur is erg belangrijk. Op tijd opstaan, eten, naar bed gaan. Daar probeer ik haar bij te helpen. Af en toe ben ik een startmotor en af toe een noodrem. Soms wordt dat geaccepteerd en soms niet. Haar gedrag maakt het momenteel bijna onmogelijk om het contact vol te houden.” Door eigen dingen te doen, blijft Henk op de been. “Ik heb leuk werk. Ook ga ik op elke vrije dag ‘n stuk wandelen in het bos. Dan neem ik haar bewust niet mee. Die tijd heb ik echt voor mezelf nodig.”

Tips voor andere mantelzorgers van mensen met psychische problematiek:

  • Help diegene om structuur in de dag te behouden. Schrik niet als hij of zij het niet leuk vindt wat je zegt.
  • Doe geen dingen voor iemand, maar mét iemand: ruim bijvoorbeeld samen het huis op. Of doe samen iets aan de tuin.
  • Zorg dat je je eigen bezigheden hebt: een hobby of werk.
  • Zorg dat je ook met mensen omgaat die niet probleem-gerelateerd zijn. Je naaste heeft de GGZ als vangnet. Zorg dat je zelf ook een vangnet van mensen om je heen hebt.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over mantelzorg bij psychische problematiek contact op met Tessel van der Grijspaarde van StiB. Kijk voor meer informatie over een bipolaire stoornis op: www.psyq.nl/bipolaire-stoornis.

*Om privacy redenen is de naam van Henk gefingeerd

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Tessel_02b

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Tessel van der Grijspaarde
t.van.der.grijspaarde@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap