menu

"Ik kies nu voor quality time"

Lees voor

Annemarie zorgt voor haar moeder met dementie

De moeder van Annemarie vergat afspraken, werd achterdochtig en verdwaalde vaak. Op een nacht brak er door kortsluiting brand uit in haar woning. Anderhalf uur lang was zij alleen in haar brandende flat. “Uiteindelijk redde een bezoeker van een andere bewoonster haar”, vertelt Annemarie. “Het was een traumatische ervaring.” Sindsdien ging haar moeder achteruit en werd er op Annemarie als mantelzorger dag en nacht een beroep gedaan.

Voor mijn moeder

De moeder van Annemarie kreeg na de brand een kamer in een ander gebouw. “Dat ging niet goed. Ze ging ’s nachts dwalen, viel mensen aan en wist de weg niet meer terug. Uiteindelijk sliep ze drie maanden lang in een stoel naast de zusterpost, zo bang was ze. Ze ging steeds weer op zoek naar haar huis, maar alles was weg door de brand.” Keer op keer werd Annemarie gebeld. “Ik deed het voor mijn moeder, maar had geen eigen leven meer.”

Intelligente vrouw

Uiteindelijk kreeg ze een plekje op een gesloten afdeling. “Al de eerste avond werd ik gebeld. Ik moest langs komen om haar te kalmeren”, vertelt Annemarie. “Overdag zat ze aan het hoofd van de tafel. Dat was haar plek. Niemand mocht er aan komen en ze zat er de hele dag. Ze kon niks anders doen. Ze neemt geen woorden meer op dus kan geen tv kijken of luisterboeken luisteren. Terwijl ze altijd een hele intelligente vrouw is geweest.”

Zorg goed geregeld

“In het begin ging ik dagelijks naar mijn moeder. Ook ’s avonds. Maar steeds als ik weg ging, merkte mijn moeder dat zíj niet weg mocht. Ze raakte in de war van het afscheid. Nu ga ik op vaste tijden, twee middagen in de week en blijf dan iets langer.” Eerst voelde Annemarie zich daar schuldig over. Maar achteraf is het beter zo. “Ik kies nu voor quality time met haar. De zorg is goed geregeld. Soms heb ik de neiging om ’s avonds nog langs te gaan, maar ik doe het niet, omdat het voor haar onrustig is.”

Rustiger

In het zorgen voor haar moeder ging Annemarie naar eigen zeggen over de grens van wat gezond is. “Ik organiseerde alles om mijn moeder heen. Daarnaast ben ik mentor en curator voor een zus met het Syndroom van Down. Zelf heb ik gezondheidsklachten en ook mijn eigen gezin vraagt aandacht. Ik ben lichamelijk uitgeput. Mijn tip voor andere mantelzorgers is: zorg goed voor jezelf. Nu ik twee keer per week naar mijn moeder ga, kan ik mijn eigen leven daar omheen inrichten. Ik heb eindelijk weer een privéleven en voor mijn moeder is het ook rustiger.”

Tip voor andere mantelzorgers

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap