menu

'Ik koos voor mijn moeder, niet voor mijn diploma'

Lees voor

Sandra is inmiddels 29, maar zorgt al sinds haar 17e voor haar moeder. Haar moeder heeft last van zware depressies. Omdat Sandra anoniem wil blijven, gebruiken we niet haar echte naam. Niet omdat ze zich schaamt voor haar situatie of over het feit dat mantelzorger is, maar omdat ze het anders vervelend vindt voor haar moeder.

Stel jezelf even voor. Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Sandra en studeer Maatschappelijke Zorg. Ik ben 29 jaar oud en zorg sinds m’n 17e voor mijn moeder. Toen ik 15 was, overleed mijn vader. Mijn moeder kwam in een diepe depressie terecht, die steeds terugkomt. Mijn moeder heeft meerdere zelfmoordpogingen gedaan. Daarnaast is mijn zus zwaar autistisch. Zelf ben ik mantelzorger voor m’n moeder. En m’n moeder is mantelzorger voor mijn zus.”

Wat is een jonge mantelzorger nou precies?
“Inmiddels ben ik zelf iets ouder. Maar een jonge mantelzorger is iemand die opgroeit in een gezin waarin iemand ziek is, psychisch of lichamelijk. Of waarin iemand beperkt, verslaafd of gehandicapt is. Je hoeft niet perse voor dit zieke familielid te zorgen om jonge mantelzorger te zijn. Vaak moet je rekening houden met de situatie of maak je je extra zorgen. Of je steunt je zieke familielid mentaal en emotioneel. Ook dat is soms ontzettend zwaar.”

Hoe ziet jouw dag er ongeveer uit?
“Ik sta op en doe de boodschappen, omdat mijn moeder niet goed meer kan lopen. Verder doe ik veel in huis, naast mijn werk en school. Denk aan schoonmaken, maar ook de administratie en emotioneel steun geven. Wanneer mijn moeder slecht in haar vel zit door haar depressie, zorg ik dat ik veel gezellige dingen met haar doe en afleiding geef. Ik luister naar haar en probeer haar op te peppen. Wanneer mijn moeder zich erg slecht voelt, moet ik haar goed in de gaten houden, omdat ze anders de neiging heeft om zelfmoordpogingen te doen. Het is vaak gebeurd dat ik een paar weken vrij moest nemen van school, zodat ik mijn moeder in de gaten kon houden. Dan keken we een week lang samen films, ter afleiding. Soms was dat nog niet genoeg en deed ze alsnog een poging. Dat kwam altijd hard aan.”

Is dat wel te combineren met school, werk en hobby’s?
“Nu kan ik mijn zorgtaak goed combineren met mijn werk en school. Ook omdat de vriend van mijn moeder nu bij ons woont. Maar vroeger was dat wel anders. Ik ben met een aantal opleidingen gestopt omdat ik de druk niet meer aan kon. Ik koos voor mijn moeder in plaats voor mijn diploma. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Met mij gaat het momenteel goed, omdat ik open ben over mijn situatie. Toen ik wat jonger was, maakte ik vaak mee dat mensen mijn situatie niet goed begrepen. Dat gebeurt nog steeds wel. Ik krijg vaak de opmerking: ‘Waarom woon jij nog thuis?’. Eerst deed dat pijn, maar ik begrijp nu dat deze reactie door onwetendheid komt. Wanneer mensen ernaar vragen, leg ik de situatie uit. Dan begrijpen ze het vaak wel.”

Wat vind je de voor- en nadelen aan jonge mantelzorger zijn?
“Het voordeel van jonge mantelzorger zijn, is dat ik een hele goede band heb met mijn moeder en een sterk mens ben geworden. Een nadeel is dat mijn studie en carrière een stuk langzamer zijn gegaan dan ik had gewild.”

Krijg je steun vanuit je omgeving?
“Ik krijg gelukkig goede steun van mijn beste vriendin, van vrienden, van familie en ook van mijn eigen moeder. Ik heb die steun zeker nodig. Helemaal wanneer het slecht gaat met haar en ik bang ben dat ze een zelfmoordpoging doet.”

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap