menu

"Ik wil graag een vriend die ik alles kan vertellen"

Lees voor

Eric (48) maakt gebruik van een netwerkcoach

Eric heeft autisme en maakt gebruik van een netwerkcoach van StiB om zijn netwerk in kaart te brengen en uit te breiden. “Ik ben erg verlegen. Ik wil met mensen een gesprek durven aangaan. Het zou erg fijn zijn als ik een vriend aan netwerkcoaching overhoud. Iemand die ik alles kan vertellen, dus ook moeilijke dingen.”

Eric heeft tot nu toe drie gesprekken gehad met een vrijwillig consulent van StiB. Het eerste gesprek was een kennismakingsgesprek waarbij hij aangaf wat zijn hulpvraag was. Eric: “Ik wil graag meer in contact komen met mensen en graag een vriend erbij om mee af te spreken.” Tijdens het volgende gesprek vulde Eric een netwerkcirkel in. Hierbij zet je in cirkels je contacten neer. Zo wordt in beeld gebracht hoe een netwerk van een persoon eruitziet. In de middelste cirkel plaats je de mensen waar je het meeste contact mee hebt. “Dat is in mijn geval mijn familie.”

Netwerk beter benutten
Stap drie was het opstellen van een weekschema. Dit is een overzicht van al zijn activiteiten. Dit schema helpt Eric om te kijken wie hij ergens bij kan vragen. Eric: “Ik ben hier erg blij mee, want ik kan op deze manier mijn netwerk beter benutten.”

Volgende stappen
Eric is nog niet klaar. Hij vertelt: “De volgende stap die ik ga nemen, is om af en toe buiten de deur te gaan eten. Dat was een tip die ik kreeg, want daar kom je ook mensen tegen. Verder wil ik vaker afspreken met mijn contacten. Ik hoef niet iedere dag met iemand af te spreken, maar één per week of per twee weken zou fijn zijn. Wie weet wordt één van mijn kennissen ook wel een echte vriend.”

Wat is een netwerkcoach?
De netwerkcoach helpt mantelzorgers en hulpvragers die het moeilijk vinden om hun netwerk in te zetten. De netwerkcoach helpt hen om hun eigen netwerk in kaart te brengen en stap voor stap hulptroepen te organiseren. Ook mensen met psychische problematiek, waarvan het netwerk zeer beperkt is en die daardoor in sociaal isolement zijn geraakt, kunnen bij de netwerkcoach terecht. Voor mantelzorgers kan de hulp van een netwerkcoach ervoor zorgen dat zij de zorg kunnen delen en zo minder belast raken. Voor hulpvragers kan het een stap zijn naar meer contact met anderen en meer zelfstandigheid.

Meer informatie over netwerkcoaching

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap