menu

"In mijn hoofd ben ik er elke dag mee bezig"

Lees voor

Marie-José zorgt voor haar moeder met dementie

De moeder van Marie-José was een zelfstandige vrouw. Ze woonde als weduwe in een vrijstaand huis met een grote tuin. Tot ze 75 was, werkte ze drie keer per week als vrijwilliger in een verzorgingstehuis. Nu is ze 82 en heeft ze dementie. Marie-José probeert alles zo goed mogelijk voor haar moeder te regelen.

Pan op het vuur

“Mijn moeder was een actief mens”, vertelt Marie-José. “Dat is langzaam veranderd. Het vrijwilligerswerk werd haar te zwaar. Toen ze een afspraak met mijn tante vergat en dat ontkende, werd duidelijk dat er iets mis was. Ik wist dat er iets moest gebeuren." Uiteindelijk kon Marie-José regelen dat haar moeder een keer per week bij een eetpunt ging eten. Daarna werd duidelijk dat ze steeds meer zorg nodig had. Inmiddels woont haar moeder in een woon-zorgcomplex. Marie-José: “Ik heb particuliere hulp in de huishouding kunnen regelen. Op den duur was ik alleen nog maar aan het poetsen als ik op bezoek was. Ik had geen tijd meer voor haar. Nu hebben we een bekende gevonden die komt helpen. Er is weer tijd om samen een rondje te lopen.”

Lang genoeg gewerkt

“Door schade en schande heb ik met de ziekte van mijn moeder leren omgaan. In het begin werd ik soms boos. Ze raakte vaak haar sleutels kwijt. Steeds opnieuw moesten we op zoek naar die sleutels. Op den duur stonden we samen te schelden en te janken. Ik kon niet meer. Al het regelwerk had veel energie gekost. Niemand kan je van tevoren vertellen hoe het werkt. Je moet je steeds verplaatsen in de denkwereld van de ander. Daarnaast wilde mijn moeder eigenlijk geen hulp. Mijn moeder is de oudste van elf kinderen. Ze heeft twee generaties opgevoed: eerst haar broers en zussen, later haar eigen kinderen. Ze vroeg nooit hulp, maar stond altijd klaar voor anderen. Alles wat ik voor haar geregeld heb, daar was ze eerst tegen. Maar nu is ze er blij mee. Alleen dat ík het geregeld heb, weet ze niet meer."

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap