menu

Irma zorgt voor haar dochter met verstandelijke beperking

Lees voor

“Ik ben constant met haar bezig”

Toen Irma (45) haar eerste dochtertje kreeg, zagen de dokters al snel dat Iris er anders uitzag dan anderen. Irma: “Na maanden waarin ze slecht at en zich anders gedroeg dan andere baby’s, kregen wij eindelijk het antwoord: Iris had het Cornelia de Lange syndroom. Ik was blij dat het een naam kreeg en we antwoorden hadden.” Het leven van Irma en haar man veranderde voorgoed. Irma was nu moeder van een kind met een verstandelijke beperking. Ze besefte dat ze hier veel zorg aan zou gaan hebben, haar hele leven lang.

De zorg voor Iris
Iris is nu 17, gaat doordeweeks naar een speciaal voortgezet onderwijs en buitenschoolse opvang. Daardoor is zij een groot deel van de dag van huis. Buiten deze uren is Irma veel met Iris bezig. Irma: “Dat begint in de ochtend met vroeger opstaan om Iris te ondersteunen bij het aankleden. Ook kam ik het haar van Iris. Daarna schuift ze aan bij de ontbijttafel. Brood smeren kan ze zelf, maar ik blijf er bij en ondersteun haar waar nodig. ‘s Ochtends neemt Iris zelfstandig haar dag door. Ze gebruikt hierbij een door onszelf ontworpen pictohuisje. Dit geeft haar vastigheid. Iris heeft geen benul van tijd en vergeet makkelijk dingen. Ik moet haar eraan herinneren dat ze haar brood meeneemt en haar gymtas. Ik ben constant met haar bezig en moet haar blijven bijsturen. Na het avondeten gaat Iris vaak nog even computeren, waarna ik haar ondersteun met douchen en het poetsen van haar tanden. Vervolgens doet ze zelf haar pyjama aan en leg ik haar in bed.”

Liefde
De zorg voor Iris wordt voor Irma steeds zwaarder. Irma: “Doordat mijn andere dochter volwassener wordt, besef ik steeds meer dat Iris nooit volwassen gaat worden. Ik kan haar nooit loslaten. Als een vriendin vraagt om wat te gaan drinken, moet ik altijd iets regelen zodat Iris verzorgd kan worden.” Toch is het voor Irma niet alleen maar zwaar: “Iris geeft veel liefde. Ze is altijd vrolijk en qua karakter helemaal geen moeilijk kind. Daarnaast zorgt Iris er ook voor dat wij als gezin hecht zijn. We helpen elkaar en doen het samen.”

Tips voor andere mantelzorgers

Tekst & foto: Willem Everaert

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap