menu

"Mantelzorg vanuit het hart"

Lees voor

Gina is mantelzorger voor haar moeder

De zorg van vader op dochter
De vader van Gina regelde thuis altijd alle belangrijke zaken. Gina vertelt: “Toen dit niet meer ging, nam ik taken van hem over. Dit stelde hem gerust.” Na zijn overlijden werd de mantelzorg voor haar moeder intensiever. Naast de gewone huishoudelijke taken kwamen er voor Gina een heleboel andere werkzaamheden bij. Belastingaangifte, administratie, ziekenhuisbezoek en alle afspraken bijhouden kwamen op haar bordje te liggen.

Veel samen doen
De mantelzorg brengt ook met zich mee dat ze samen allerlei activiteiten ondernemen. “Het is gezellig om samen te gaan winkelen of boodschappen te doen. Dit doet mijn moeder echt goed. Ik merk dat ze hierdoor meer zin in het leven heeft. Om de week blijf ik een heel weekend bij haar. Daar genieten we samen van. Omdat mijn moeder alleen is, ben ik ook een soort praatpaal voor haar. Bij zorgen kan ze altijd terecht bij mij voor een praatje.”

Mantelzorg voelt goed
Persoonlijk vindt Gina de mantelzorg voor haar moeder de gewoonste zaak van de wereld. “Ik zorg nu voor diegene die altijd voor mij heeft gezorgd. Het voelt niet echt als een belasting. Wat ik samen met mijn moeder doe, geeft mij een voldaan gevoel. Het zorgt ook voor rust, omdat ik me dan geen zorgen hoef te maken.”

Gina merkt wel dat het lichamelijk iets meer moeite gaat kosten, nu ze ouder wordt. Zware tassen dragen, rollator in en uit de auto vragen meer inspanning. “Gelukkig luister ik naar mijn lichaam en weet ik wanneer ik rust moet nemen. Met sporten en wandelen met de hond kan ik mezelf goed ontspannen.”

Hulp krijgen
Gina krijgt momenteel ondersteuning door Thebe en een huishoudelijke hulp. “Ik ben goed op de hoogte waar ik ondersteuning kan krijgen. Zo kwam ik ook in contact met StiB toen ik daar de mantelzorgwaardering ontving. Daar kan ik altijd terecht voor informatie en praktische workshops. Dit heeft mij echt geholpen!.” Gina weet ook dat, indien nodig, er vervangende mantelzorg beschikbaar is. “De ziektekostenverzekering van mijn moeder regelt dat. Dit is voor mij een hele geruststelling.”

Vanuit het hart
Gina vindt het allerbelangrijkste dat je mantelzorg doet vanuit je hart. “Vanuit het hart gaat alles meer als vanzelfsprekend. Het voelt minder aan als een belasting of verplichting. Maar, om goede mantelzorg te kunnen verlenen en dit vol te houden is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.”

TIPS van Gina

Tekst en beeld: Hans Lokhoff

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap