menu

“Mantelzorgen is een kracht, maar ook een valkuil”

Lees voor

Marjo Boeren is klantmanager Wmo in Breda en één dag per week werkzaam voor het telefonisch meldpunt Zorg voor elkaar Breda. Ze herkent de problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen uit eigen ervaring. Zelf had zij de zorg voor haar moeder met dementie.

“Een wasje hier, een doktersbezoek daar, de strijk… Mantelzorgen is een voortdurende zorg. Zelf was ik bang dat mijn moeder met dementie zou gaan dwalen op straat. Toen ze naar een verzorgingstehuis ging, dacht ik wat meer rust te krijgen. Maar dan blijkt bijvoorbeeld dat, door onderbezetting, je moeder de hele dag alleen is. Of dat ze te lang op het toilet zit, of steeds dezelfde kleren draagt. Je krijgt nooit wat je het liefste wilt: het allerbeste. En dat geeft dan weer een schuldgevoel.”

Marjo maakt in haar werk gebruik van haar eigen ervaringen om mantelzorgers bewust te maken van wat ze allemaal doen.

“Het probleem is: je denkt er niet bij na. Je doet het omdat je het kunt en denkt dat je geen keus hebt. Maar er komt een moment dat je niet meer aan jezelf, je gezin of werk toekomt. Je wordt prikkelbaar, moe, verdrietig. Dat zijn tekenen van overbelasting. Helaas trekken veel mantelzorgers te laat aan de bel.”

“Ik vind de Mantelzorgtest een goed initiatief, omdat het je helpt om bewust te worden van wat je allemaal doet als mantelzorger. Verder staan er goede tips op de site en een concreet hulpaanbod. Maar: hier ligt ook een rol voor huisartsen, wijkverpleging en maatschappelijk werk. Ga op tijd het gesprek aan met mantelzorgers. Want mantelzorgen is een kracht, maar ook een valkuil.”

Doe de Mantelzorgtest & vul de vragenlijst in
Ook mantelzorger? Doe de Mantelzorgtest op breda.mantelzorgtest.nl en ontdek het hulpaanbod bij jou in de buurt! Met jouw hulp kunnen we de Mantelzorgtest nóg beter maken. Vul de online vragenlijst in. Namens gemeente, zorgorganisaties en alle mantelzorgers: hartelijk dank!

De Mantelzorgtest is een makkelijke online test in vier eenvoudige stappen, die een mantelzorger alleen of samen met een hulpverlener kan doen. De Mantelzorgtest helpt mantelzorgers om een afweging te maken tussen zorg voor een naaste én zorg voor zichzelf. Zodat tijd met elkaar ook echt tijd vóór elkaar is.

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap