menu

"Mijn werk geeft me energie thuis alles in goede banen te leiden”

Lees voor

André (62) zorgt voor zijn vrouw die Alzheimer heeft

André ’s vrouw Ans was halverwege de 50, toen ze dingen begon te vergeten. André: “We dachten vooral aan stress. Toen de neuroloog de
diagnose Alzheimer stelde, was dat een enorme klap.”

Eigen leven

Ans is nu 61. “Het gaat steeds slechter met haar”, vertelt André. “Ik probeer de week dicht te timmeren, zeg ik weleens. Mijn vrouw kan niet alleen zijn en zelf werk ik nog. Gelukkig denkt mijn baas goed mee. Ik kan later beginnen en eerder naar huis, door mantelzorgverlof. Vorig jaar kon ik stoppen met werken, maar ik heb besloten om door te gaan. Op mijn werk heb ik nog een stukje eigen leven. Mijn werk geeft me energie om alles thuis in goede banen te leiden.”

Gevoelig

André heeft veel hulp van zijn 30-jarige zoon die thuis woont. “Hij is rustig en begripvol. Zonder hem zou ik het niet kunnen. Mijn kinderen zijn een grote steun en gaan er goed mee om. Ik vind het verschrikkelijk erg voor hen. Hun moeder is een ander persoon geworden. Dat vind ik zelf ook het pijnlijkst: dat ik mijn vrouw kwijt ben. In de praktijk is het steeds geduldig zijn één van de moeilijkste dingen. Soms moet ik iets zo vaak zeggen, dat ik wel eens uit mijn slof schiet. En daar zijn mensen met Alzheimer juist gevoelig voor. Het is belangrijk voor Ans dat er zo min mogelijk prikkels zijn. We gaan ’s avonds bijna nooit meer weg, dat is voor haar al snel te druk. Daardoor worden contacten minder en wordt onze wereld klein.”

Hoogtepunten

André benadrukt dat het níet alleen maar zwaar is. “We doen ook leuke dingen. Twee keer per jaar gaan we naar Kos. Steeds naar hetzelfde hotel. Er gaat altijd een van de kinderen mee, met aanhang. Dat zijn de hoogtepunten in het jaar. Met zoveel mogelijk structuur en weinig grote veranderingen, houdt iemand met Alzheimer het ‘t langste vol. Daarom hebben we elke dag hetzelfde ritme, ook in de vakantie. We wandelen, gaan fietsen of naar het strand en komen vol energie weer terug.”

Tip voor andere mantelzorgers:

“Probeer je contacten te behouden. Ook al kost het moeite en ben je ’s avonds moe, je krijgt er iets voor terug. Het contact met anderen geeft nieuwe energie. Bovendien: als je partner later opgenomen moet worden, heb je ook weer mensen nodig. Je moet niet alle schepen achter je verbranden tijdens de ziekte van je partner.”

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap