menu

“Plannen en regelen, daar ben ik inmiddels heel goed in”

Lees voor

Het verhaal van Demi (18)

Demi studeert, heeft leuke vriendinnen en houdt van muziek. Toch heeft ze een ander leven dan de meeste 18-jarigen. Haar moeder is ernstig ziek en kan niet voor het gezin zorgen. Demi helpt waar ze kan.

Het is nu mijn beurt

Demi woont samen met haar moeder en haar twee broertjes van 12 en 3 jaar oud. Demi: “Ik verzorg mijn kleine broertje. Daarnaast zorg ik voor het eten, boodschappen en de was.” Demi vindt het heel normaal om voor haar moeder te zorgen. “Zij heeft 18 jaar voor mij gezorgd, nu is het mijn beurt”. Het gezin krijgt steun van hulpverleners en een vrijwilliger van StiB. Demi: “In het begin was dat lastig. Steeds andere mensen aan de deur, van wie ik niet wist wie het waren en wat ze kwamen doen. Inmiddels zijn we aan ze gewend en kent ook mijn jongste broertje de meeste van hen.” Veel privacy heeft ze niet. Haar slaapkamer is echt haar eigen domein. Daar kan ze studeren en zich terug trekken om naar muziek te luisteren. Maar ook daar blijft de zorg. Ze vertelt: “Er is een alarmsysteem, zodat mijn moeder die beneden slaapt, mij ’s nachts wakker kan maken.” Gelukkig komt dit zelden voor.

Altijd regelen

Demi geeft aan veel hulp van familie te krijgen. “Er is altijd wel iemand die wil komen oppassen.” Even spontaan de stad in, is lastig. “Gelukkig kan mijn broertje van 12 wel even oppassen, maar niet te lang. Ik moet altijd iets regelen voor ik weg kan. Plannen en regelen, daar ben ik inmiddels heel goed in!”

Niet zielig

Demi’s vriendinnen staan altijd voor haar klaar. Met hen heeft ze plezier, maar kan ze ook haar zorgen delen. Deze vriendinnen komen ook bij haar moeder als Demi zelf niet thuis is. “Mijn beste vriendin zit bij mij in de klas en is de enige die weet wat er thuis aan de hand is. Ik heb ervoor gekozen om hier in de klas niets over te vertellen. Ik wil niet zielig gevonden worden. Mijn mentor en de psycholoog van school zijn wel op de hoogte. Daar kan ik goed mee praten. Ik doe wat ik moet doen en dat vind ik heel normaal. Dat het bijzonder is? Ach, ik doe het voor mijn moeder!”

Demi’s tips voor andere jonge mantelzorgers:

  • Neem alle hulp aan die je kunt krijgen, dat geeft je ruimte voor jezelf
  • Het is heel belangrijk om leuke dingen te blijven doen
  • Zorg goed voor jezelf en trek niet alles naar je toe
Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap