menu

Tineke zorgt voor haar moeder met dementie

Lees voor

“Mijn moeder vindt het lastig om hulp van anderen te accepteren”

“Mijn moeder zit in het beginstadium van dementie”, vertelt Tineke*. “Ze is erg vergeetachtig en ze heeft steeds meer moeite met huishoudelijke taken. Professionele hulp wil mijn moeder niet, omdat ze het lastig vindt om hulp van anderen te accepteren. Daardoor heeft mijn moeder veel hulp van mij nodig. In de Surinaamse cultuur is het heel normaal dat kinderen de ouders verzorgen. Respect voor je ouders en ouderen is dan ook heel belangrijk in onze cultuur. Dat is ook een mooie gedachte.”

Mantelzorgtaken
Tineke: “Ik houd het huishouden van mijn moeder in de gaten. Ik kijk de koelkast na, open de post en lees deze voor, houd haar administratie bij, doe boodschappen en controleer of ze wel gezond eet. Ook kook ik voor haar, maak haar afspraken en zorg ervoor dat ze naar verjaardagen en kerstvieringen gaat. Ten slotte ben ik de contactpersoon richting mijn broer en zus, die helaas om uiteenlopende redenen minder voor haar kunnen zorgen dan ik.”

Blij met StiB
“Ik ben heel bij met de hulp van StiB”, vertelt Tineke. “Ik wist niet dat het bestond totdat mijn schoonzus hierover vertelde. Tijdens een bijeenkomst van StiB heb ik Veronique Zoontjes ontmoet. Veronique is coördinator Dementie en NAH bij StiB. Ze is iemand die verstand van zaken heeft en weet waar ik het over heb. Ze geeft me de nodige adviezen, zoals met welke instanties ik contact moet zoeken voor verdere ondersteuning. Veronique heeft mij ook geadviseerd naar bijeenkomsten van StiB te gaan om daar informatie over dementie op te doen en andere mantelzorgers te ontmoeten. Dit is een wereld van herkenbaarheid en het voelt fijn te zien dat je niet de enige bent.”

Tips voor andere mantelzorgers
1. Maak je emotioneel los van de situatie. Dat is lastig als het je ouder is. Bedenk: dit is een ziekte, ze zal niet beter worden, maar dit gaat buiten mijn invloedssfeer om. Daar gaat niets aan veranderen. Ik kan leren hiermee om te gaan.
2. Aanvaard hulp van instanties, zoals StiB. Ook in woonzorgcentra worden weleens bijeenkomsten gehouden. Daarnaast is er een Alzheimercafé in Breda.
3. Lees boeken over dementie. ‘Dementie voor dummies’ is een goed boek. Daarin wordt heel simpel uitgelegd hoe je met dementie om moet gaan.
4. Woon cursussen bij met andere mantelzorgers voor informatie en het uitwisselen van contacten en ervaringen.

*om privacyredenen is de naam van Tineke gefingeerd.

Tekst: Willem Everaert

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Veronique_02_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Veronique Zoontjens
v.zoontjens@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap