menu

“Voor mij blijft hij mijn man”

Lees voor

Anneke zorgt voor haar man met dementie

Negen jaar geleden werd duidelijk dat Daan, de man van Anneke (73) dementie heeft. Hij lijdt aan vasculaire dementie, samen met de ziekte van Alzheimer. Daarnaast heeft hij lichamelijke klachten. Er zijn steeds meer dingen waar Daan hulp bij nodig heeft. Drie dagen gaat hij naar de dagopvang. Die tijd heeft Anneke nodig om uit te rusten en het huis op orde te houden. Zo zorgt ze ervoor dat hun tijd samen zo rustig mogelijk is. En kunnen ze genieten van elkaar.

Stiekem een rondje rijden
“Bij vasculaire dementie gaat het ziekteproces langzaam,” vertelt Anneke. “In het begin dacht ik soms: houd je me voor de gek? Hij ging nog biljarten en fietsen. Maar op den duur kwam hij in Tilburg uit in plaats van in Teteringen.” Inmiddels gaat ook autorijden niet meer. Anneke: “Ik sliep met de autosleutels onder mijn kussen. Hij was altijd zo trots op zijn auto en poetste hem graag helemaal op. Ik zag hem tussen het poetsen door een keer stiekem een rondje rond de parkeerplaats rijden. Zo miste hij het.”

Hulp van anderen
De dagopvang zorgt ervoor dat Anneke op adem kan komen. Gelukkig heeft ze ook hulp van mensen om haar heen. Haar kleindochter staat, samen met haar vriend, altijd klaar. “Ze komt elke week langs en belt om te vragen hoe het gaat. Ze nam Daan en mij een dagje mee naar Vlissingen. Dat was geweldig, daar kan ik een half jaar op teren. Ook organiseert ze dat wij op vakantie kunnen naar de Belgische kust. Op mijn broer en zijn vrouw kan ik ook dag en nacht rekenen. Zij zijn een grote steun voor ons.”

Geen discussies
“Bij de supermarkt heb ik het personeel verteld over Daans ziekte. Zo kan ik hem ook nog eens alleen om een boodschap sturen. Na het winkelen wil Daan altijd alle boodschappen opruimen, op de plek waar hij denkt dat het hoort. In het begin viel ik erover dat ik de macaroni bijvoorbeeld in de koelkast terug vond. Dat doe ik nu niet meer, want discussie helpt niet. Ik pak gewoon mijn lijstje erbij en ga thuis opnieuw shoppen in mijn eigen keuken, tot ik alles weer gevonden heb. Ik geef hem een pluim voor het opruimen en hij denkt dat hij het goed gedaan heeft.”

Tot 10 tellen
“Natuurlijk moet ik ook weleens tot 10 tellen als het me teveel wordt,” vertelt Anneke. “Daans karakter is erg veranderd door de ziekte. Hij is stug en kortaf, een ander persoon. Dat is het moeilijkste wat er is. Je raakt er nooit aan gewend. Maar ik weet ook hoe hij was. Hij had een goed karakter en we deden alles samen. Onze basis is goed. Als ik naar hem kijk, schreeuwt mijn hart soms. Maar hij kan er niks aan doen. Voor mij blijft hij mijn man.”

Tips voor andere mantelzorgers:

  • Volg een cursus of bezoek bijeenkomsten over dementie, bijvoorbeeld bij StiB.
  • Heb je hulp van een casemanager, stel deze dan ook voor aan je partner met dementie. Dat is voor hem of haar geruststellend.
  • Vertel aan iedereen om je heen over de dementie van je partner en wat dit betekent.
  • Praat veel over de situatie, ook met elkaar.
Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap