menu

"We zijn nog steeds blij met elkaar"

Lees voor

Het is zo’n 15 jaar geleden dat Jan en Gerda van Etten in contact kwamen met StiB. In die tijd begonnen de geheugenproblemen van Jan. Ook al is Jan degene die kampt met dementie en Gerda de mantelzorger: ze doen het echt samen.

Advies en ondersteuning

In hun mooie hoekappartement vertellen Jan en Gerda hun verhaal. Het begon toen ze het Alzheimer Café bezochten, omdat een broer van Jan deze diagnose had gekregen. Gerda: “Ik hoorde een vrouw vertellen wat ze allemaal met haar man mee maakte en dacht: dat is mijn verhaal. Alles viel op zijn plek.” Ze raakten in gesprek met Ingrid Gerretse, coördinator dementie bij StiB. Dat was het begin van een periode waarin ze regelmatig advies en ondersteuning kregen van StiB.

Praten over problemen

Gerda: “Jan was altijd een actieve man. Nu merkt hij dat hij dingen vergeet. Dat is moeilijk voor hem. Ik ben een ongeduldig en vlug type. Ook ik vind het moeilijk om te accepteren dat hij trager wordt.” Jan en Gerda konden in het begin niet goed over de problemen praten. Ingrid verwees hen naar iemand om hen hierbij te helpen. “Nu praten we er open over, zonder dat Jan zich bedreigd voelt. Laatst hebben we bijvoorbeeld de taken weer herverdeeld, omdat ik vond dat ik toch te veel deed. Daar overleggen we nu over. Jan helpt me goed, hij vraagt vaak wat hij kan doen. Maar ja, hij doet alles maar half”, zegt ze met een lach. En na protest van Jan: “Maar ik geef hem ook complimenten.”

In goede handen

De afgelopen jaren hadden Gerda en Jan veel aan het contact met StiB. Samen hebben ze meerdere adviesgesprekken gehad. En als het nodig is kloppen ze weer aan. Ook volgde Gerda een ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie. Ze vertelt: “Bij StiB merkte ik dat ik er niet alleen voor sta. Er was een luisterend oor, ik kon er met mijn vragen, problemen en verdriet terecht. Ook de verhalen van anderen hielpen mij enorm. In het begin is vooral de juiste informatie erg belangrijk. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.” Jan vult aan: “De deskundigheid van de mensen van StiB heeft ons echt geholpen. We waren in goede handen.”

Blij met elkaar

Sinds een jaar wonen Jan en Gerda in een appartement naast een woon-zorgcentrum. Jan: “Het is confronterend om tussen andere ouderen te wonen. Je komt in een andere wereld terecht. Veel mensen zijn ziek of overlijden. Je moet accepteren dat je zelf ook achteruit gaat.” Toch zijn ze heel blij met alle voorzieningen die de aanleunwoning biedt. Ze doen mee met diners, muziekavonden en sport.” Zo maken ze er samen het beste van. Gerda: “We hebben genoeg leuke dingen om te doen. We zien de kinderen en kleinkinderen vaak en ondanks alle ellende zijn we nog blij met elkaar.” Jan: “Dat zeggen we ook tegen elkaar. Ik kijk haar nog vaak in de ogen.”

Heb je ook behoefte aan hulp en ondersteuning bij zorg thuis? Neem contact op met StiB om de mogelijkheden te bespreken. Bekijk het aanbod op deze site of bel 076- 750 32 00.

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap