menu

"Wij zorgen voor elkaar"

Lees voor

Anneke en haar dochter Noor (17,5) hebben allebei klassiek autisme. Daarnaast is Noor slechthorend en heeft Anneke artrose. In het dagelijks leven helpen ze elkaar. Ook zoon Jan (21) is onderdeel van hun hechte gezin. Vier maanden geleden werd het gezin uitgebreid met de komst van een tweeling.

Nuttige tips

“Noor is goed in plannen en omgaan met tijd. Ikzelf ben beter op sociaal vlak”, vertelt Anneke. ”Zo vullen we elkaar aan. We herkennen veel van elkaar, bijvoorbeeld dat we snel overprikkeld zijn. Ook begrijpen we de wereld om ons heen minder goed. Als iets niet duidelijk is, hebben we het er met elkaar over. Of we vragen aan Jan of aan andere mensen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Zo krijgen we nuttige tips.” Anneke en Noor zijn niet zo gevoelig voor wat andere mensen denken. Dat is volgens Anneke een voordeel. “Mensen zonder autisme leven vaak meer naar de mening van anderen. Ik leg me daar gemakkelijker bij neer. ”

Extra hulp

Soms hebben Anneke en Noor extra hulp nodig. Anneke heeft een begeleider vanuit haar PGB. Toen Noor jarig was, kwam dat goed van pas. “Een verjaardag vieren, is voor ons best een uitdaging”, vertelt Anneke. “We zijn meer van de een-op-een contacten. Dit jaar vond Noor het leuk om iets groter uit te pakken met een barbecue. Mijn begeleider hielp ons tijdens het feest. Het ontgaat ons als de glazen leeg zijn of het tijd is om de barbecue aan te steken. Dat hebben we van tevoren wel bedacht, maar wij leven in het moment: nu is het feest.”

Eigen keuzes

Anneke is zich ervan bewust dat haar dochter later dan haar leeftijdgenoten emotioneel volwassen is. Ze helpt haar zo veel mogelijk haar eigen keuzes te maken. “Noor volgt een opleiding voor meubelmaker en scheepsinterieurbouw. Ze heeft er zelf voor gekozen om het eerste jaar over te doen”, vertelt Anneke. “Om haar praktijkvaardigheden te verbeteren. Natuurlijk is het goed voor Noor om stappen te zetten: naar een feest gaan, mensen bellen, naar scouting. Maar het is altijd haar eigen keus. We kunnen altijd op elkaar terug vallen, kijken steeds hoe het met elkaar gaat. Maar we laten elkaar ook vrij.”

Terug naar verhalen van mantelzorgers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap