menu menu

Marketingbureau Monkeys & Bananas zet stagiairs in als vrijwilliger bij StiB

Lees voor

“Een kleine moeite, die voor anderen hun dag kan maken”

Met een paar uur van hun tijd maken vrijwilligers voor een ander een groot verschil. Dat ondervinden ook de stagiairs van marketingbureau Monkeys & Bananas in Breda. Het bureau geeft hen de kans om elke week een aantal uur aan vrijwilligerswerk te besteden. Zo helpen de studenten mensen die dit hard nodig hebben. Voor henzelf is het een fijne afwisseling tijdens hun 40-urige werkweek, waarbij zij vooral achter het beeldscherm werken. Zes studenten gingen als vrijwilliger bij StiB aan de slag. Alain de Schutter, een van de twee eigenaren van het bureau, vertelt over deze bijzondere samenwerking.

Waarde toevoegen
“Bij Monkeys & Bananas werken we veel met studenten”, vertelt Alain. “Zij lopen stage of doen hun afstudeeronderzoek voor studies zoals Communicatie & Multimediadesign, Commerciële Economie of Small Business & Retail. Deze jonge mensen zijn vaak gevoelig voor stress: de werkdruk in de marketing is hoog. Wij werken voor bekende klanten. Dat is gaaf, maar kan ook voor stress zorgen.” Alain en zijn compagnon Jens van Hoof kwamen op het idee om hier iets tegenover te zetten. Ze wilden laten zien dat het om meer gaat dan winst. Nu geven zij hun stagiairs de keuze om een aantal uur per werkweek te besteden aan vrijwilligerswerk. Zo ging een aantal van hen bij StiB aan de slag als vrijwilliger. Zij ontlasten mantelzorgers bij hun zorgtaak, door hen even wat tijd voor zichzelf te geven. Alain: “Het geeft positieve energie. De verhalen die de studenten vertellen over hun vrijwilligerswerk zijn aanstekelijk. Het relativeert ook. Studenten komen bij mensen thuis die voor een zieke zorgen, bijvoorbeeld een dame met een blinde man. Jongeren van deze generatie willen overal bij zijn en niets missen. Ze denken er niet zo snel aan om in hun eigen tijd vrijwilligerswerk te gaan doen. Aan de andere kant willen ze ook waarde toevoegen. Op deze manier krijgen ze daarvoor de kans.”

Anderen inspireren
Alain: “Geld verdienen is vaak een doel op zich. Terwijl geld in principe een ruilmiddel is. Wij zien onze commerciële organisatie Monkeys & Bananas graag als middel om ook een hoger doel te bereiken en iets voor de maatschappij te betekenen. Om dat te bereiken én anderen te inspireren, hebben we de stichting Kletsmajoor opgericht. Ik raad elk bedrijf aan zijn stagiairs twee uur per week te geven om iets voor een ander te doen. Met stichting Kletsmajoor proberen we bedrijven enthousiast te maken voor deze aanpak.”

Zara, Erwin, Jens en Marit lopen stage bij Monkeys & Bananas én zijn tegelijk vrijwilliger bij StiB:vrijwilliger bij StiB

Zara (21) student Small Business & Retail: “Elke week bezoek ik een vrouw die voor haar blinde man zorgt. Ze heeft altijd een lijstje van wat ze wil doen. Zo is ze er even uit. We hebben een klik. Ik heb twee honden van hetzelfde ras als die van haar. Ik vind het interessant om te zien hoe een blindengeleidehond werkt en hoe het leven is met een blinde man. Ze heeft zelf een kleindochter van mijn leeftijd. Voor mij voelt zij als een oma.”

Erwin (24) student Commerciële Economie: “Ik bezoek een oudere mevrouw. Ze is chronisch ziek en haar kinderen wonen ver weg. Als zij niet langskomen, duurt het weekend lang, zegt ze weleens. Ze is eenzaam en kijkt altijd uit naar de woensdag, als ik langs kom. Ik zie haar een beetje als een bonus-oma. Ze is altijd blij met mijn komst. Dat geeft mij veel voldoening. Het vrijwilligerswerk heeft voor mezelf ook meerwaarde: ik ben er even tussenuit. Een werkweek van veertig uur is lang. En ik leer veel van de verhalen die deze mevrouw vertelt.”

Jens (19) student Communicatie & Multimedia Design: “Ik bezoek een 77-jarige vrouw die een TIA heeft gehad en halfzijdig verlamd is. Ik praat met haar of we doen een spelletje op de Ipad. Haar dochter zorgt 24/7 voor haar. Ik bezoek haar moeder om haar te ontlasten. Deze mevrouw heeft humor en is heel positief. Zelf heb ik een tante die 24/7 voor mijn nichtje met een beperking zorgt. Ik vind het dus normaal, maar ik weet ook hoe druk het is voor mantelzorgers en dat het zwaar kan zijn. De vrouw die ik bezoek vindt het gezellig als ik kom. Als zij blij is, geeft dat mij voldoening. Het is een kleine moeite die weinig tijd kost, maar die voor anderen hun dag kan maken.”

Marit (21) student CO-IEMES: “Ik bezoek een 94-jarige man met dementie. Als ik binnenloop, zie ik meteen hoe blij hij is. Meestal kletsen we samen. Door de dementie vertelt hij vaak hetzelfde verhaal. ‘Je mag wel vaker langs komen hoor’, zegt hij soms. Ik vind het fijn dat ik iets voor hem kan betekenen. In het begin was het spannend en onbekend. Hoe praat je met zo iemand, vroeg ik me af. Ik heb geleerd dat je helemaal niet zoveel hoeft te doen. Normaal ben ik nogal van het perfectioneren. Nu heb ik geleerd dat het ook goed is als je gewoon je best doet. Ik zie hoe hij ervan geniet, dan is het niet erg als er even niets gezegd wordt.”

Ook vrijwilliger worden? Lees meer over vrijwilligerswerk bij StiB of bekijk de vacatures.
Kijk voor meer info over Monkeys&Babanas op:
monkeysandbananas.nl.

Terug naar verhalen van vrijwilligers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap