menu

Vrijwilliger Patrick: "Vrijwilligerswerk: gemakkelijker dan je denkt!"

Lees voor

Nuttig, maar ook leuk

Geïnspireerd door zijn vrouw die al vrijwilligerswerk deed, ging Patrick op zoek naar een zinvolle invulling van zijn vrije tijd. Hij zocht iets dat bij hem paste en dat flexibel qua tijdsinvestering was. “Ik wilde het nuttige met het aangename verenigen.” Op de website van StiB vond hij de nodige vacatures en na telefonisch contact vond hij wat bij hem paste: maatje-zijn!

Maatje-zijn

Als je maatje bent, ga je dingen doen met mensen die psychosociale of psychische problemen hebben. Zij vinden het vaak moeilijk om sociale contacten te leggen. Dat maakt hun netwerk van vrienden en kennissen klein. Patrick vertelt hoe hij, in goed overleg met zijn maatje, komt tot het maken van afspraken en het ondernemen van allerlei activiteiten. “Het is belangrijk om je maatje de ruimte te geven zijn/haar wensen kenbaar te maken. Dit helpt een vertrouwensband te scheppen, een wezenlijk onderdeel van het maatje-zijn. Langzamerhand leer je om je steeds meer in de ander in te leven.”

Gezellig samen iets ondernemen

De activiteiten die Patrick met zijn maatje onderneemt zijn verschillend: thuis een spelletje spelen, ’n fietstochtje, winkelen in de stad, ’n terrasje pakken. “Je onderneemt steeds wisselende activiteiten en hoopt dat je met je maatje steeds verder de wereld in komt.” De psychische problematiek speelt een minder grote rol bij de activiteiten. “Ik doe niet anders tegen mijn maatje als tegen mijn eigen kennissen.”

Een geruststelling

Patrick vond het spannend om zomaar aan een vreemd iemand gekoppeld te worden. “Zou ik dit wel kunnen, want ik heb een commerciële opleiding? Gelukkig wordt er bij StiB serieus gezocht naar een zo goed mogelijke koppeling: een maatje op maat!” Dit stelde Patrick gerust en zorgde ervoor dat hij een goede start kon maken bij Vriendendienst. “Bij StiB luisteren ze echt naar je. Er is voldoende begeleiding als dat nodig is en verder opereren ze op de achtergrond.” Patrick vindt het ook prettig dat hij zelf de tijdsinvestering kan bewaken.

Jij maakt het verschil

Dit vrijwilligerswerk heeft Patrick veel voldoening gebracht. “Het is een fijne ervaring als je merkt dat je maatje het echt leuk vindt”. Hij weet dat hij het verschil maakt voor zijn maatje die heeft geleerd dingen te ondernemen die hij/zij anders niet zou doen. Patrick hoopt met zijn verhaal anderen over de streep te trekken om vrijwilligerswerk bij StiB te gaan doen. Hij besluit met “vrijwilligerswerk, gemakkelijker dan je denkt!”

Tekst: Hans Lokhoff, Razende Reporter StiB

Terug naar verhalen van vrijwilligers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap