menu menu

Vrijwilliger Peter: "Het heeft mijn leven een stuk rijker gemaakt"

Lees voor

Vrijwilliger Peter helpt al 16 jaar zieke ouderen

Peter (65) is zestien jaar vrijwilliger. “Na een burn-out van twee jaar kwam ik voor de helft in de WAO. Vanaf dat moment werkte ik halve dagen en deed daarnaast vrijwilligerswerk. Het heeft mijn leven een stuk rijker gemaakt.”

Vertrouwen winnen

“Ik heb altijd goed met ouderen overweg gekund. Op mijn zeventiende hielp ik al een oudere dame in de buurt met boodschappen doen en koken. Als vrijwilliger besloot ik me dan ook voor ouderen in te zetten. Mijn eerste inzet was bij een slechtziende mevrouw van 85. Ik moest van haar eerst een maand op proef, want ze wilde eigenlijk een vrouw. Het klikte, ik ben er vier jaar gebleven. Door de jaren heen bezocht Peter via StiB zo’n acht tot tien ouderen, tot het einde toe. De vrouw die hij als laatste bezocht, is kort geleden overleden. “Bij deze vrouw ben ik zes jaar lang elke woensdag geweest. Dan bouw je een band op. Het was een vrouw die afstand hield en weinig contacten had. Ze zocht haar eigen pad en kon dat goed. Doordat ze op mijn oma leek, begreep ik haar en wist er goed mee om te gaan. Na een paar jaar merkte ik dat ik haar vertrouwen had gewonnen. Dat was heel mooi.”

De regie houden

Voor de ouderen betekent zijn bezoek veel, merkt Peter. “Ze kunnen activiteiten doen die anders niet meer lukken. De laatste vrouw die hij bezocht, zat in een rolstoel en wilde elke week naar buiten, ook in de regen. Heerlijk, die regen op m’n gezicht, zei ze dan. Het was de enige keer in de week dat ze buiten kwam.” Voor ouderen betekent zijn hulp ook dat ze de regie kunnen houden over bepaalde dingen, zoals de boodschappen doen. “Doordat ik met ze mee ga, kunnen ze naar de winkel. Ze kunnen zelf beslissen wat ze wel of niet kopen. Ik merk dat dit vooral voor oudere vrouwen erg belangrijk is.” De mensen die Peter bezoekt, hebben vaak geen mantelzorger. “Hun kringetje is heel klein, ze komen eigenlijk buiten het leven te staan. Ze brengen veel tijd alleen door. Bezoek gaat dan steeds meer betekenen.”

Blijdschap en waardering

Sinds tweeënhalf jaar is Peter met pensioen. Naast het bezoeken van mensen via StiB, helpt hij via WIJ mensen met hun administratie en financiën thuis. Ook haalt hij boeken uit de bieb voor drie oudere dames en bezorgt ze bij hen thuis. Het contact met mensen vindt Peter het leukst aan zijn vrijwilligerswerk. “Ik geniet ervan een vertrouwensband met mensen op te bouwen. Ik ben geen hobbymens. Eigenlijk is dit mijn hobby. Voor dit vrijwilligerswerk moet je iemand zijn die graag contact met mensen zoekt. Als je daar voldoening uithaalt, krijg je er veel voor terug aan blijdschap en waardering. Ik hoop het nog jaren te doen.”

Terug naar verhalen van vrijwilligers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap