menu

Vrijwilligster Angelica: "Ik vind het geweldig om te doen, ik krijg er energie van”

Lees voor

Angelica (67) heeft altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Toen zij eind 2016 met pensioen ging, besloot ze iets voor een ander te gaan doen. “Ik zag posters van StiB en nam contact op. Ik kwam in gesprek met de coördinator GGZ & Vriendendienst en werd vrijwillig consulent.” Ook ging Angelica als vrijwilliger aan de slag in de thuissituatie, als maatje van mensen met psychische problematiek. “Ik vind het geweldig om te doen, ik krijg er energie van”, vertelt ze enthousiast.

Onderbuikgevoel
In het begin verving Angelica tijdelijk andere vrijwilligers. Maar de meeste mensen die ze bezocht, liet ze niet meer los. Zo zijn er inmiddels 5 vrouwen waar ze thuis komt. Vrouwen met bijvoorbeeld schizofrenie of pleinvrees. “Ik heb me verdiept in de problematiek. Ik heb boeken gelezen die ik leende bij StiB of de bieb. Maar het belangrijkste vind ik mijn onderbuikgevoel bij het contact met mensen met psychische problemen. Vaak kan je hen niet helpen. Maar je kan er wel voor ze zijn, luisteren en achterhalen wat zij zouden willen.”

Steeds voor verrassingen
“Het mooie vind ik dat de ggz leeft”, vertelt Angelica. “Je staat steeds voor verrassingen. Je moet ad hoc werken en flexibel zijn.” Dat ervaarde Angelica toen een van haar maatjes een psychose had. “Ik merkte meteen aan haar dat er iets aan de hand was. Ik ben toen weer naar huis gegaan en heb haar later gebeld. Zij wilde op dat moment het liefst alleen zijn. Later ben ik alsnog langs gegaan. We hebben kort met elkaar gepraat en dat ging goed. Ik vond het erg sneu voor haar, maar ze ging er goed mee om. Ik herkende het, doordat ik erover had gehoord en gelezen. Zo kon ik er goed op reageren.”

Steuntje in de rug
“Mijn ervaring als vrijwilliger bij de mensen thuis, kan ik goed gebruiken bij mijn werk als vrijwillig consulent”, vertelt Angelica. Vrijwillig consulenten bij StiB doen de intake bij een hulpvraag en kijken welke hulp het beste bij de situatie past. Dat kan bijvoorbeeld netwerkcoaching zijn of het koppelen van een vrijwilliger aan een zorgvrager, om mantelzorgers te ontlasten. “Mensen met psychische problematiek hebben vaak bijna geen netwerk. Door maatjescontact kunnen zij toch de hulp krijgen die zij nodig hebben. Zoals een steuntje in de rug bij het naar buiten gaan en in contact komen met anderen.”

Vrijwilligerswerk bevalt goed
Als vrijwilliger GGZ & Vriendendienst, moet je volgens Angelica onbevangen en onbevooroordeeld zijn. “Als een inzet niet lukt, lukt het niet, dat moet je kunnen accepteren. Ook kan het contact ineens over zijn, het is onvoorspelbaar.” Het werk bij StiB bevalt Angelica goed. “Ik ben gezond en kan dit nu doen, dat kan morgen anders zijn. Dan heb ik gedaan wat ik me voorgenomen had.” Ook de organisatie vindt ze leuk. “Ondanks dat het wat groter en drukker wordt, blijft het sociale voorop staan. En zo moet het ook blijven.”

Terug naar verhalen van vrijwilligers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap