menu

Vrijwilligster Saskia: “Ik kom in contact met mensen die ik normaal niet ontmoet”

Lees voor

Voor haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening zocht Saskia een stageplek. Haar moeder is mantelzorger voor haar oma en zo kwam Saskia op het idee om StiB aan te schrijven. Sinds februari vorig jaar loopt zij er stage als vrijwillig consulent GGZ en Vriendendienst en als netwerkcoach. Ook bezoekt zij als maatje vanuit de Vriendendienst twee vrouwen met psychische problemen.

Spannend

Saskia: “Ik heb het naar mijn zin bij StiB. De collega’s zijn leuk en het werk vind ik boeiend. Mijn stage is vooral een kantoorbaan. Ik vroeg mij af hoe het zou zijn om te werken als zorgvrijwilliger, bij mensen thuis.” Saskia kreeg het aanbod om tijdens haar stage ook maatje te worden bij de Vriendendienst van StiB. Dat leek haar leuk om te doen. Zij gaat nu twee keer per maand op bezoek bij twee vrouwen van 72 en 56 jaar. “Toen ik ging kennismaken met de dames vond ik dat spannend”, vertelt Saskia. “Ik was zelfs zenuwachtig. Het leek wel een blind date! Er is natuurlijk een groot leeftijdsverschil. Toch merk ik dat nu niet zo meer. Ik heb met hen meestal een gezellige babbel. Een enkele keer gaat het gesprek wat dieper. Ik merk dat het steeds meer van twee kanten komt. Eerst was ik vooral degene die praatte. Nu tonen ze ook interesse in mij. Daaraan merk ik dat het contact voor hen zin heeft.”

Leerzaam en nuttig

Saskia vindt het contact met de vrouwen heel bijzonder. “Het verbaast mij steeds weer hoe open en gastvrij mensen kunnen zijn.” Ook merkt ze dat het maatjescontact de vrouwen goed doet. “Ze hebben allebei weinig sociale contacten, behalve met hulpverleners. Een van hen vindt het lastig om alleen naar buiten te gaan. Nu ik mee ga, lukt het wel aardig. Ze komt daardoor onder de mensen en heeft meer lichamelijke beweging.”

Goed van pas

Haar ervaring als maatje komt Saskia goed van pas bij haar werk als vrijwillig consulent en netwerkcoach. “Ik kan nu beter inschatten of een maatje bij iemand past. Ook weet ik nu hoe zij zich kunnen voelen bij het eerste contact. Dat kan voor hen geruststellend zijn.” Saskia vindt haar stage bij StiB leerzaam. “Ik kom in contact met mensen die ik normaal niet zo snel ontmoet. Ik leer van het contact met mensen met psychische problemen, bijvoorbeeld hoe je iemand het beste kan benaderen. Die ervaring kan ik goed gebruiken als ik na mijn studie aan het werk ga als hulpverlener. Daarnaast vind ik het ook leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Het is voor mij een kleine moeite en ik doe een ander er veel plezier mee.”

Foto en tekst: Ton Dunk

Terug naar verhalen van vrijwilligers
Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap