Wij gebruiken cookies. Akkoord
menu

Vrijwilliger Ger: "Door het contact zie ik ze opbloeien"

Lees voor

Ger is maatje bij de Vriendendienst van StiB

Ger werkte part time bij de PTT en leidde een vrij teruggetrokken bestaan, toen hij ontdekte dat hij mensen een luisterend oor kon bieden. “Ik sprak mensen in het café en merkte dat ze makkelijk hun verhaal bij mij deden. Het gaf mij een goed gevoel om te merken dat ik met luisteren iemand kon helpen.” Ger besloot zich in te zetten als vrijwilliger. Hij kwam in 1999 terecht bij de Vriendendienst van StiB. Sinds die tijd is hij maatje van mensen met psychische problemen.

Een verrijkende ervaring

Ger ziet bij zijn maatjes veel eenzaamheid. Door hen te bezoeken, kan hij hier iets aan doen. Vertrouwen wekken is daarbij volgens hem erg belangrijk: “Deze mensen zijn vaak gewend dat er vreemd op hen wordt gereageerd. Ik stap binnen en zie ze gewoon als mens. In het algemeen bescheiden, zachtaardige mensen die blij zijn met wat aandacht. Ik heb geen beeld in mijn hoofd van hoe mensen moeten zijn. Bovendien moet ik bij mezelf ook op bepaalde kwetsbaarheden letten, waardoor ik dingen herken. Door het contact zie ik hen opbloeien. Als ik iemands vertrouwen kan winnen, is dat mooi om mee te maken. Zelf leer ik ook van de omgang met mensen. Ik vind het een verrijkende ervaring.”

Luisteren naar wat iemand echt wil

Ger vertelt dat hij bij ieder nieuw contact met een leeg hoofd begint. “Al luisterend kom ik erachter wat iemand echt wil. Als dat betekent dat iemand alleen maar een uur wil praten is dat goed. Als iemand juist naar buiten wil, omdat hij dat alleen niet durft, ook. Niet iedereen kan dat meteen duidelijk maken. Daarom is goed luisteren zo belangrijk.”

Iedereen een eigen verhaal

Inmiddels heeft Ger vijftien maatjes gehad, waarvan hij er nu drie bezoekt. “Ik heb grote interesse in mensen. Vooral mensen met een complexe persoonlijkheid. Een psychisch probleem is maar een deel van iemands bestaan. Iemand die paranoïde is, kan net als ieder ander interesse hebben in bijvoorbeeld politiek. Of iemand met borderline kan het heel leuk vinden om op een terras te zitten en gezellig te kletsen. Iedereen heeft een eigen verhaal, dat vind ik mooi.”

Terug naar verhalen van vrijwilligers
Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap