menu

Vrijwilligster Marjolijn: een luisterend oor voor mensen met dementie

Als Marjolijn vertelt over haar ervaringen als vrijwilliger bij StiB, komt ze net terug van een huisbezoek. Het thuis bezoeken van cliënten vindt ze een van de mooiste onderdelen van haar werk als vrijwillig consulent dementie. “Ik vind het heel bijzonder en leuk dat mensen je binnenlaten en je verhalen over hun leven vertellen.”

Werken als consulent dementie

Marjolijn is sinds anderhalf jaar vrijwilliger bij StiB. Als vrijwillig consulent dementie is ze onder andere verantwoordelijk voor koppelen van vrijwilligers aan cliënten. Het is erg belangrijk dat bij iemand met dementie direct een geschikte vrijwilliger geplaatst wordt. Op deze manier ontstaat er het makkelijkst een vertrouwensband met de cliënt. Deze vertrouwensband is juist bij mensen met dementie heel belangrijk. Als consulent dementie is Marjolijn regelmatig op het kantoor van StiB te vinden. Ze heeft er bewust voor gekozen om ‘kantoorvrijwilliger’ te worden. “Mijn moeder heeft dementie en daar ben ik mantelzorger voor. Omdat ik thuis al in die situatie zit, vind ik het leuker om biJ StiB dit werk te doen.”

Leerzame ervaring

Elke persoon met dementie gaat anders met zijn of haar ziekte om. “De ene cliënt is de andere niet. De een is er heel open over en kan er heel verdrietig over zijn en de ander zegt met mij is niets aan de hand.” Doordat Marjolijn regelmatig huisbezoeken aflegt, ziet ze wat dementie met een gezin kan doen. Hierdoor is ze op een andere manier naar haar eigen leven gaan kijken: “Doordat je bij andere mensen ziet wat er kan gebeuren, ga je nadenken over hoe je zelf oud wil worden.”

Luisterend oor

De mensen om iemand met dementie heen kunnen vaak ook wel wat hulp en ondersteuning gebruiken. “Als vrijwilliger van StiB ben je een luisterend oor voor mensen. Je denkt met mensen mee en je kunt mensen helpen op een ander manier naar de situatie te kijken. Daarnaast helpen we families via de familiegesprekken ook met het organiseren van de zorg. Als vreemde heb je vaak toch een andere blik op de situatie.”

Terug naar verhalenoverzicht
Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap