menu
Stib Herman en Esmeralda (3 van 29)

Wat is mantelzorg?

Lees voor

Mantelzorgers zorgen lange tijd voor een naaste. Dat kan familie zijn, zoals een ouder, partner, kind, broer of zus. Maar ook een vriend of buurvrouw. Als mantelzorger heb je altijd een persoonlijke band met degene voor wie je zorgt.

Wat doet het met jou?

Meestal kies je niet voor mantelzorg. Het overkomt je. Wat begint met een uurtje zorgen per week, kan soms uitlopen op dag en nacht klaar staan voor de ander. Dan kan mantelzorg een zware belasting worden. Zorg goed voor jezelf, want alleen dan kun je goed voor een ander zorgen. Neem tijd voor jezelf en vraag hulp als dat nodig is. Lees meer over jouw rol als mantelzorger en tips om hiermee om te gaan.

Ontspoorde mantelzorg

Soms kunnen mantelzorgers de zorg voor hun familielid of naaste niet meer aan. Dan bestaat het risico dat goede zorg omslaat in verwaarlozing of zelfs mishandeling. Dit kan vergaande gevolgen hebben. Bij ontspoorde mantelzorg is geen sprake van kwade opzet. Vaak was er eerst een goede zorgrelatie. Lees meer over ontspoorde mantelzorg, signalen en hulp.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Zelf in balans

Hoe doe je dat: in alle drukte tijd maken voor dingen waar jij energie van krijgt? Er zijn handvatten en praktische tips om je hierbij te helpen.

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap