menu

Mijn rol als mantelzorger

Lees voor

Je rol als mantelzorger kan grote impact hebben op je leven. Het kan voelen als verlies als je naaste door ziekte of beperking iets niet meer kan. Je kan daar verdrietig of zelfs boos over zijn. Geef jezelf de tijd om veranderingen te accepteren. Probeer ook te kijken naar wat je naaste nog wel kan. Maak er eventueel een lijstje van. Dat helpt om de situatie van een afstandje te bekijken. Kom je er niet uit? Zoek dan hulp, bijvoorbeeld bij je huisarts.

Pas je verwachtingen aan

Zorg je voor je vader of moeder, dan worden de rollen omgedraaid. Zorg je voor je zieke partner, dan heeft dat gevolgen voor je relatie. Ook ouders die voor een ziek kind zorgen, krijgen te maken met verandering. Misschien had je een heel ander toekomstbeeld voor ogen dan je kind ooit zal hebben. Probeer te praten met anderen als je het moeilijk hebt. Lotgenotencontact kan je helpen. Je ontdekt dat je niet de enige bent en kunt van elkaar leren.

Ziektebeeld

Het maakt veel verschil wat er aan de hand is met je naaste. De zorg voor iemand met psychische problemen is heel anders dan bij dementie. De zorg voor iemand die ernstig ziek is en binnenkort sterft, is weer totaal anders. Elke situatie is uniek. Informatie over het ziektebeeld kan je op weg helpen. De meest voorkomende ziektebeelden op een rij:

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Joyce_01_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Joyce Luijbregts
j.luijbregts@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap