menu

Ontspoorde mantelzorg

Lees voor

Mantelzorg is vaak een flinke belasting. Soms kunnen mantelzorgers de zorg voor hun familielid of naaste niet meer aan. Dan bestaat het risico dat goede zorg omslaat in verwaarlozing of zelfs mishandeling. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Bij ontspoorde mantelzorg is geen sprake van kwade opzet. Vaak was er eerst een goede zorgrelatie. Door overbelasting van de mantelzorger, onkunde of onmacht slaat deze zorg om in verwaarlozing, verkeerde behandeling. Of zelfs mishandeling of financiële uitbuiting. Dit is een proces dat vaak geleidelijk gaat.

Voorbeelden van ontspoorde mantelzorg

Een man die zijn echtgenote met dementie vastbindt als hij het huis verlaat om boodschappen te doen, omdat hij haar anders niet alleen kan laten. Een dochter die haar vader hardhandig in de rolstoel zet, omdat ze in alle drukte tussen haar werk en gezin door even komt helpen. Vaak gaat het om schrijnende situaties, waarbij de mantelzorger van alles heeft geprobeerd en geen andere oplossing meer ziet.

Signalen van ontspoorde mantelzorg

Voorbeelden van signalen van ontsporing van mantelzorg zijn:

  • de mantelzorger is uitgeput en overbelast;
  • de mantelzorger is gefrustreerd en geïrriteerd;
  • de problematiek verhullen en bedekken, bezoek weren;
  • zichtbaar letsel bij de verzorgde;
  • de verzorgde maakt een depressieve, angstige indruk;
  • de verzorgde vermijdt contact in aanwezigheid van de mantelzorger.

In gesprek gaan

Herken jij je hierin of ken je iemand die bovenstaande signalen laat zien? Dan is het belangrijk om in actie te komen. StiB is de organisatie in de gemeente Breda die ondersteuning kan bieden en met je in gesprek kan gaan, over wat er nodig is om te komen tot ontlasting.

Je kunt contact opnemen met Joyce Luijbregts, coördinator en aandachtsfunctionaris Ontspoorde Mantelzorg via: 076-750 32 00.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Joyce_01_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Joyce Luijbregts
j.luijbregts@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap