Langdurig voor een ander zorgen vraagt veel energie en doorzettingsvermogen. Soms is het lastig te accepteren dat bepaalde zaken niet meer kunnen. Het kan dan helpen om te kijken naar wat nog wel goed gaat in plaats van wat niet meer kan. Want hoe je naar de wereld kijkt, heeft veel invloed op je situatie.
Ieder persoon heeft een eigen uniek denkpatroon. Dit denkpatroon is een combinatie van jouw eigen ervaringen en emoties, maar ook meningen en oordelen van de mensen om jou heen. Dit gaat vaak onbewust. Slechts 5% van wat je doet, weeg je bewust af. Het hebben van een eigen denkpatroon heeft veel voordelen: hierdoor leer je van het verleden en bespaar je energie. Toch heeft het ook nadelen. Door in jouw denkpatroon te blijven hangen, kan je onbewust in een negatieve spiraal terecht komen. Ervaringen en emoties uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat je in nieuwe situaties te snel kritisch, boos of verdrietig wordt.
Hoe kan je dit omzetten? Dit kan door inzicht te krijgen in jouw eigen denkpatronen. Zo is het mogelijk om zelf bewust regie te krijgen op jouw manier van denken en doen. Sta stil bij de belemmerende onderdelen van jouw denkpatronen. Belemmerende gedachten kunnen zijn: ‘ik kan het niet’, ‘dit ging de vorige keer mis dus nu ook’, ‘ik ben het niet waard’. Probeer deze belemmerende gedachten uit te dagen met de volgende vragen:
Helpende of realistische gedachten kunnen ervoor zorgen dat je de situatie kan accepteren of deze in een ander licht kan zien. Helpende gedachten kunnen zijn: ‘ik geloof dat ik dit kan’, ‘ik vertrouw erop dat het steeds beter gaat’, ‘ik ben óók belangrijk’. Door niet meer te vechten, te piekeren of te negeren neem je de werkelijkheid zoals hij is. En kan je uit de negatieve gedachtespiraal raken. Het gaat niet vanzelf. Maar je bewust worden van jouw eigen gedachten is stap 1 naar een positieve verandering!
Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:
Tessel van der Grijspaarde
t.van.der.grijspaarde@stib-breda.nl